HONDA CIVIC EG TURBO 653PS
Το βασικότερο κομμάτι του κινητήρα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το μπλοκ είναι ένα B16, στο οποίο περάστηκαν χιτώνια της A.E.B.S.. Τις εργασίες του ρεκτιφιέ ανέλαβε η Engine Tech by Dakis, ενώ το δέσιμο του κινητήρα και τα ηλεκτρικά ο Γιάννης Δαλιανούδης της 10 Sec Garage, παρέα με τον Γιάννη Γιαννόπουλο. Tα χιτώνια θα συνεργαστούν με τα πιστόνια της CP των 83mm, με συμπίεση 10.5:1. Στα πιστόνια δόθηκε μεγάλη προσοχή, καθώς θα τραβήξουν πολλά ζόρια. Έτσι, έγινε επίστρωση στην κορώνα. Ο σκοπός της αντιθερμικής επίστρωσης είναι να μειωθεί η θερμοκρασία στην κορώνα του πιστονιού, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους αλλά και να βοηθήσει γενικότερα στην καλύτερη λειτουργία του κινητήρα. Πως? Με το να γίνεται καλύτερη καύση. Η θερμότητα που παράγεται στον χώρο καύσης, ανακλάται από το πιστόνι και επιστρέφει στον χώρο καύσης, άρα η ενέργεια δεν πηγαίνει χαμένη, αφού πλέον δεν απορροφάται από το πιστόνι. Οι επιστρώσεις στα πιστόνια του Civic δεν σταματούν εκεί. Στα πλαϊνά μέρη του πιστονιού (φούστες) έγινε αντιτριβική επίστρωση MoS2. Τι είναι αυτό? Ένα υψηλής ποιότητας λιπαντικό, το οποίο εφαρμόζεται πάνω στο πιστόνι με σκοπό να το προστατέψει από κάθε είδους γδαρσίματα. Η επίστρωση αυτή έχει πάχος μικρότερο από 0,005mm (5μm), πράγμα που σημαίνει πως όταν εφαρμόζεται σε ένα έτοιμο πιστόνι, δε χρειάζεται να αλλάξουν οι ανοχές. Πρόκειται για ένα φιλμ το οποίο στρώνεται πάνω στις φούστες του πιστονιού που μειώνει τις τριβές μέχρι και 60% επειδή το λάδι προσκολλάται ευκολότερα, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας μεταξύ των τριβομένων επιφανειών.
Επίστρωση έχει υποστεί και ο πείρος του πιστονιού. Οι ψαγμένοι ίσως έχετε δει πείρους με ένα ιδιαίτερο μαύρο και γυαλιστερό χρώμα. Στους πείρους αυτούς έχει γίνει επίστρωση DLC (Diamond Like Carbon) και η εμπειρία από τους αγώνες έχει δείξει πως αυξάνει την διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων. Μιλώντας με νούμερα, οι πείροι στα πιστόνια της Pro Stock κατηγορίας των αγώνων Dragster, αντέχουν πλέον χοντρικά 50km, από τα 12km που άντεχαν πριν την κατεργασία. Εκεί που τα αγωνιστικά αυτοκίνητα έβγαζαν με το ζόρι έναν αγώνα, καθώς οι πείροι τους φθείρονταν, μετά το DLC βγάζουν απροβλημάτιστα τρεις και τέσσερις αγώνες. Είναι μία επίστρωση που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με συνθετικό διαμάντι και προσφέρει τεράστια επιφανειακή σκληρότητα.
Τα παραπάνω λοιπόν, συνεργάζονται με τις I-beam μπιέλες Turbo Tuff της Manley. Τα μέταλλα είναι τα Race της ACL και όλα αυτά σφίγγουν πάνω στον εργοστασιακό B16 στρόφαλο. Βασικό εξάρτημα για την καλή υγεία ενός κινητήρα, είναι η αντλία λαδιού, που στην περίπτωσή μας προέρχεται από το γιαπωνέζικο Honda Integra. Επιλέχθηκε λόγω του ότι το γρανάζι της έχει διάμετρο 84mm (US και JDM Integra έως το 1996 διέθεταν 80mm διάμετρο γραναζιού) με αποτέλεσμα να περιστρέφεται με λιγότερες στροφές στις 9.500 rpm. Κάτι αναγκαίο, γιατί από κάποιο ρυθμό περιστροφής και πάνω η αντλία δεν προλαβαίνει να τραβήξει λάδι. Σοφή επιλογή λοιπόν! Τα εσωτερικά μέρη της αντλίας προέρχονται από την Toda Racing
Κυλινδροκεφαλή
Αυτή είναι η εργοστασιακή B16 στην οποία έχει γίνει ροϊκή εξέλιξη από την Sevdalis Superflow. Η βαλβίδες εισαγωγής είναι nitride coated της Supertech και διατηρούν την εργοστασιακή διάμετρο. Supertech είναι και οι βαλβίδες εξαγωγής, κατασκευασμένες από Inconel όμως, ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα ελατήρια και τα retainers είναι επίσης της Supertech και μάλιστα τιτανίου. Τα τελευταία θα αλλαχθούν άμεσα καθώς αποδείχθηκαν πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα να προξενήσουν πρόωρες φθορές στους εκκεντροφόρους. Επιλέχτηκαν επειδή ο αρχικός στόχος ήταν ο κινητήρας να γυρίζει πάνω από τις 10.000rpm. Η 10Sec Garage έχει καταλήξει στο επόμενο set ελατηρίων: θα προέρχεται από την Ferrea. Φλάντζα χρησιμοποιήθηκε μία εργοστασιακή της Honda, η οποία ανοίχτηκε στα 83mm. Επίσης τοποθετήθηκαν και fire rings, δαχτυλίδια τα οποία παίζουν τον ρόλο μίας δεύτερης φλάντζας,. Όταν οι κινητήρες σηκώνουν μεγάλες πιέσεις από το turbo, τότε εμφανίζεται το φαινόμενο να «σηκώνεται» η κυλινδροκεφαλή. Με τα fire rings συνεχίζει ο χώρος καύσης να παραμένει στεγανός. Οι βίδες που χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσει η κυλινδροκεφαλή είναι της ARP. Την ημέρα της δοκιμής, οι εκκεντροφόροι που φορούσε το Civic προέρχονταν από τον B16Α κινητήρα της Honda, καθώς όπως είπαμε, αυτοί που φοράει κανοικά «φαγώθηκαν» λόγω των πολύ σκληρών ελατηρίων. Οι B16Β εκκεντροφόροι έχουν διάρκεια/ανύψωση με V-Tec 294°/11,40mm ο εισαγωγής και 286°/10.59mm ο εξαγωγής. Οι νέοι για το Civic turbo θα προέρχονται από την Web Cams, με διάρκεια σχεδόν ίδια αλλά με μεγαλύτερο βύθισμα. Η Web Cams είναι αμερικάνικη εταιρία και ασχολείται με εκκεντροφόρους από το 1945...
Χταποδοεισαγωγοturboexternalοπεταλούδα!
Ένα τρελό σύμπλεγμα σωληνώσεων, τουρμπίνας, intercooler και εισαγωγής θα αναλυθεί ευθύς αμέσως. Η πολλαπλή εισαγωγής είναι η Victor X της Edelbrock, η οποία πάνω της φιλοξενεί μία 72άρα πεταλούδα της Blox. Όλες οι σωληνώσεις από και προς το intercooler της Precision έχουν διάμετρο 76mm. Το turbo είναι επίσης της Precision και συγκεκριμένα το PTE-6265. Οι τουρμπίνες της Precision χρησιμοποιούνται κατά κόρoν ανά τον κόσμο και αποδίδουν όσα άλογα υπόσχονται, αλλά εμφανίζουν μεγάλη κατανάλωση λαδιού. Το turbo αυτό έχει δυνατότητα για πάνω από 700 άλογα σε έναν καλό κινητήρα. Το external wastegate είναι V-Band, επίσης της Precision και η σκάστρα είναι -κλασσικά- της Tial Sport. Το χταπόδι είναι όλα τα λεφτά, καθώς προέρχεται από την -ιδιαίτερα ψαγμένη- Full Race. Είναι ένα χταπόδι 4 σε 1, με ισομήκεις αυλούς και V-Band σύνδεση με το turbo και το external, το οποίο είναι τοποθετημένο ακριβώς εκεί που ενώνονται και οι τέσσερις αυλοί, όπως πρέπει δηλαδή. Η υπόλοιπη εξάτμιση έχει διάμετρο 80mm και διαθέτει ένα τελικό καζανάκι.
Hondata
Η διαχείριση του κινητήρα γίνεται από την ECU S300 της Hondata. Ο προγραμματισμός έχει γίνει από τον Γιάννη-ef9_tuned. Ο Hondata, προς το παρόν συνεργάζεται με διανομέα και μπουζοκαλώδια της MSD, αλλά πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί το νέο gadget της Hondata: setup με coil on plug και έτσι θα υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής για κάθε μπουζί. Μεγάλη δουλειά! Ο MAP Sensor είναι επίσης της Hondata και μάλιστα 4bar. Το budget για την βελτίωση του αυτοκινήτου δεν ήταν μεγάλο και φυσικά τα παιδιά δεν αγόρασαν ότι θα ήθελαν, αλλά ότι καλύτερο μπορούσαν με τα διαθέσιμα χρήματα. Ως συνήθως, ο προϋπολογισμός ξέφυγε, αλλά άξιζε η φάση. Τελικά οι σωστές επιλογές (με λίγη τύχη) θα κρίνονταν στον πρώτο τους αγώνα, στον 4ο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Dragster 2011, στο Τυμπάκι της Κρήτης
Στον αγώνα!
Σε κάθε αγώνα που πηγαίνουμε με το περιοδικό εδώ και χρόνια, πάντοτε ακούμε για διάφορες αναποδιές και ιστορίες για αυτοκίνητα που ετοιμάστηκαν, έτρεξαν και γύρισαν πίσω. Θέλετε να μάθετε και λίγη από την ιστορία αυτού του Civic?
Το αυτοκίνητο ολοκληρώθηκε μία ημέρα πριν μπει στο καράβι για τον αγώνα της Κρήτης. Στον αγώνα λοιπόν, οι Γιάννηδες ανακάλυψαν πως μόλις το μπαρόμετρο ξεπερνούσε το 1bar, το a/f ratio «στέγνωνε» επικίνδυνα, παρόλο που ο Hondata είχε ρυθμιστεί για πάνω από 2,3bar πίεσης. Το πρώτο πέρασμα πήγε στράφι, καθώς έτρεξαν με μόλις 1bar, γράφοντας 12,5sec. Επιστροφή στα pits και έλεγχος. Τι είδαν? Η τάπα του αγωνιστικού μεν, low budget δε, ντεπόζιτου είχε λιώσει και τα κομμάτια της είχαν βουλώσει τα φίλτρα των αντλιών βενζίνης! Ωραία φέτα! Όπως μπόρεσαν, καθάρισαν το σύστημα και η ροή καυσίμου αποκαταστάθηκε εν μέρει, αλλά και πάλι, ο κινητήρας οριακά δούλευε στο 1,7bar. Όπως καταλαβαίνετε, αναγκαστικά τα υπόλοιπα περάσματα έγιναν με αυτή την πίεση. Έτσι, από το 11,2sec, έπεσαν στο 10,92sec και μετά στο 10,89sec. Αυτά, αποκλειστικά λόγω καλύτερης εκκίνησης, μιας και σε κάθε πέρασμα βελτιωνόταν ο χρόνος για τα πρώτα 18m. Το αυτοκίνητο σίγουρα δεν ήταν στα καλύτερά του, καθώς ένα τέτοιο Civic έπρεπε να βγαίνει με περισσότερα από τα 214km/h στο 400άρι. Παρ' όλα αυτά, κατάφερε να μην χάσει καμία κόντρα και να πετύχει ρεκόρ πίστας και ρεκόρ κατηγορίας, μιας και πέτυχε το 10,8sec δύο φορές, με καλύτερο χρόνο το 10,852sec!
Στον δρόμο!
Πάμε τώρα στις μετρήσεις με το VBOX. Οι μετρήσεις είναι κυρίως τυπικές σε τέτοια αυτοκίνητα, αφού δεν είναι προετοιμασμένα για εκκίνηση από στάση σε απλό οδόστρωμα. Το ελατήριο της external wastegate δίνει περιθώρια στην πίεση να πέσει μέχρι το 1,1bar, που σημαίνει χοντρικά 500 άλογα. Αυτό δυσκόλεψε ιδιαίτερα τον Γιάννη να ξεκινήσει το αυτοκίνητο, καθώς στο πρώτο άφημα του συμπλέκτη, η πρώτη και δεύτερη σχέση έμεναν στον αέρα! Στην τρίτη σχέση πια και αφού ο Γιάννης σήκωνε την μεγάλη πίεση, ήταν φανερό πως το αυτοκίνητο είναι πολύ γρήγορο, χάρις και στο χαμηλό του βάρος. Στις ρεπρίζ με 3η σχέση, στο 100-200km/h δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, αλλά σίγουρα όχι όσο καλά θα μπορούσε. Λίγες μέρες πριν, είχαν αφαιρεθεί οι καλοί εκκεντροφόροι Β16Β λόγω φθοράς και την θέση τους είχαν πάρει οι απλοί από Β16Α. Επί τόπου ο ef9 «μάζεψε» λιγάκι την χαρτογράφηση, ώστε να είναι όσο safe γίνεται, φυσικά χωρίς να νοιάζεται για τις καλές επιδόσεις. Άλλωστε, το Civic ότι είναι να δείξει, το έχει ήδη δείξει στον δρόμο. Η ETD Traction Bar βοηθά αρκετά στην βάρβαρη και γεμάτη σπινάρισμα εκκίνηση στον δρόμο και νιώθεις να συγκρατεί τα εμπρός ψαλίδια, αντί να κάνουν βόλτες στα πρώτα μέτρα. Σημαντικό εξάρτημα για σωστές εκκινήσεις στα Honda!
Μου αρέσει!
Να γιατί λοιπόν πατήσαμε «Like» στο αυτοκίνητο αυτό! Δεν έχει το μηχανοστάσιο που θα σε αφήσει με ανοιχτό το στόμα, ακριβώς το αντίθετο, δεν είναι καθόλου προσεγμένο. Όμως, με σχετικά περιορισμένο budget και μπόλικα προβλήματα, έδειξε άμεσα τα δόντια του στον ανταγωνισμό και κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία του. Αυτό είναι και το θεμιτό ή τέλος πάντων αυτό πρέπει να είναι, καθώς μόνο έτσι πηγαίνει μπροστά ένα άθλημα. Το καλύτερο αυτοκίνητο, τραβάει και τα υπόλοιπα της κατηγορίας να γίνουν καλύτερα. Τα καλά αυτοκίνητα φέρνουν θέαμα και σασπένς στην πίστα. Το σασπένς κάνει τους θεατές να μαζεύονται στις κερκίδες, όρθιοι στις μύτες των ποδιών τους για να δουν το αποτέλεσμα, αφού τα ισάξια αυτοκίνητα, στο όριο βγάζουν νικητή. Έτσι έρχεται κόσμος στους αγώνες, χορηγοί στα αυτοκίνητα και χρήματα στις ομάδες να εξελιχθούν. Το POWER Techniques εύχεται καλή συνέχεια στα παιδιά καθώς και σε όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Ελληνικού Dragster, που κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, κάνουν ό,τι μπορούν στις πίστες που υπάρχουν διαθέσιμες!
Αρθρογράφος
Δοκιμές Αυτοκινήτου CarTest.gr
H Opel παρουσίασε το νέο SUV Grandland, το οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κλιματικό αποτύπωμα και ακολουθεί το project «Greenovation».