Mitsubishi Lancer EVO IX 542Ps vs Subaru Impreza WRX 601Ps

Mitsubishi Lancer EVO IX 542Ps vs Subaru Impreza WRX 601Ps

Barcelona vs Real Madrid? Playstation vs XBOX? Bruce Lee vs Chuck Norris? Παντού υπάρχουν μεγάλες κόντρες, μεγάλοι αντίπαλοι και ασυναίσθητα όλοι διαλέγουμε πλευρές. Όμως αν είσαι «αυτοκινητολάτρης» και στο σπίτι σου ανάβεις κεράκια στα εικονίσματα των αδικοχαμένων Colin McRae και Ayrton Senna, τότε η κόντρα Mitsubishi EVO vs Subaru Impreza STi μετράει περισσότερο απ’ τις άλλες που διάβασες στην αρχή. ΟΠΑ, ΠΑΥΣΗ! Έχουμε μια αλλαγή, το Impreza δεν είναι STi, είναι WRX, μόνο που φοράει πράγματα που το κάνουν ανώτερο απ' την κορυφαία έκδοση της Subaru!

Ωραιότερες γενιές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το IX είναι το ομορφότερο των EVO και το γουστάρει το 99% του κόσμου, αν και ορισμένοι για τους δικούς τους λόγους λατρεύουν το 6άρι TME και κάποιοι -σαν κι εμένα- πάνε ακόμη πιο πίσω, θεωρώντας το EVO III ως... the EVO supreme! Απ’ την άλλη μεριά, το Blob-eye (GDB) μαζί με το Hawk-eye (GDBF) κερδίζουν τον τίτλο των ωραιότερων σύγχρονων Impreza, αφού πλέον το 1ης γενιάς GC8 γίνεται συνεχώς πιο ελκυστικό αλλά και classic. Άρα έχουμε τα best looking μοντέλα, που επίσης είναι κοντά σε χρονολογίες παραγωγής, έτσι από θέμα τεχνολογίας και εξοπλισμού είναι σχεδόν ίδια. Σε βάρος, το WRX παίζει περίπου 30-40kg ελαφρύτερο απ’ το EVO, αλλά σε εργοστασιακή μορφή το Mitsubishi βγάζει μια εξηντάρα άλογα παραπάνω. Μόνο που εδώ έχουμε τις σωστές εκδοχές αυτών των αυτοκινήτων, τις βελτιωμένες!

Ε, ε, έρχονται!

Όπως τα βλέπουμε να πλησιάζουν μαζί και όπως τα βλέπεις κι εσύ απ’ τις φωτό, καταλαβαίνουμε ότι έχει περάσει ο καιρός που κάποτε αποτελούσαν ένα κάπως κοινό θέαμα. Στα μέσα των 00's βγαίναμε τα βράδια στην Παραλιακή και πάντα θα πετυχαίναμε Mitsubishi και Subaru παρκαρισμένα, τους οδηγούς να μιλάνε και ίσως να ψιλομαλώνουν. Σήμερα βλέπουμε περισσότερα Porsche απ’ ότι κάποιο απ’ τα rally legends με τις μεγάλες φτερούγες και τις γιγαντιαίες μονόμπουκες εξατμίσεις. Κατεβαίνουν ο Κώστας και ο Παναγιώτης και αρχίζουμε το τυπικό μπλα-μπλα (τι έκανε ο Βάζελος στο μπάσκετ κ.λπ.), μέχρι που ανοίγουν τα καπό. Από εκεί και πέρα η συζήτηση είναι ΜΟΝΟ για βελτιώσεις!

Ο Κώστας μάς λέει το story του EVO που μολονότι φορούσε αρκετά καλούδια από πριν, ήταν τόσο κακοφτιαγμένο που ποτέ δεν δούλεψε σωστά κι έπαιζε στα όρια της ανατίναξης! Με το που πήγε στην γιάφκα του Hacked by NOS (Δημήτρης Βελιτζέλος) είδαν πράματα και θάματα, αφού ένας σκασμός αισθητήρες δεν ήταν καλά τοποθετημένοι ή ακόμη και πλήρως αποσυνδεδεμένοι, όπως θερμοκρασίας εισερχομένου (IAT), λάμδα, ακόμη και ο knock sensor!!! To χειρότερο όμως ήταν η μισοκατεστραμμένη πλεξούδα που δεν έδινε σήμα στο MIVEC να λειτουργήσει! Ο Βελιτζέλος σιγά-σιγά τα έφτιαξε όλα και τώρα το υγιέστατο μοτέρ έβγαλε στο δυναμόμετρο Vamag της Dynoworx 542,1Ps/7.079rpm (58,3kgm/6.374rpm) με πίεση 1,95bar. Για να τα δείξει αυτά έπρεπε να δυναμώσουν τα εντόσθια, οπότε τώρα μέσα στο μπλοκ υπάρχουν σφυρήλατες μπιέλες I-beam και σφυρήλατα oversize κατά μισό χιλιοστό Ηeavy Duty πιστόνια της ZRP (85,5mm). Για να μην την ακούσουν τα κουζινέτα αλλάχτηκαν με μεταλλικά κουζινέτα μπιελών και στροφάλου Race της ACL. Στην κεφαλή υπάρχουν πλέον εκκεντροφόροι 1st stage της Κelford Cams (διάρκεια 258°εισ./264° εξ, βύθισμα 10.50mm εισ./10.50mm εξ.), ενώ οι βαλβίδες και τα retainers είναι της Ferrea. Ανάμεσα στην κεφαλή και το μπλοκ έκατσε φλάντζα πάχους 1,3mm της HKS, η οποία πήγε την συμπίεση στο 8,5:1 και μετά όλα αυτά σφίχτηκαν γερά με βίδες ARP2000. Το Mitsubishi πήγε έπειτα στην NS Racing και του έφτιαξε μια χειροποίητη ολόσωμη εξάτμιση, διαμέτρου 76mm και πάνω στο χταπόδι της έκατσε το καινούριο turbo GTX3071R GenII, με Α/R εξαγωγής 0,82 της Garrett. Δίπλα του, για να το ελέγχει, κολλήθηκε μια wastegate MV-R 44mm της TiAL.

Ακριβώς πίσω απ’ το αριστερό φανάρι υπάρχει μια μεγάλη φιλτροχοάνη που ρουφάει δροσερό αέρα και μέσω σωληνώσεων και χειροποίητου intercooler, όλα απ’ την NS Racing, καταλήγουν στην πολλαπλή εισαγωγή της AMS (με χωρητικότητα plenum 5,24lt). Εκεί θα βρεις τα 1000άρια μπεκ της Injector Dynamic που τα τροφοδοτεί καύσιμο η 340lt/h αντλία καυσίμου της AEM. Ο Βελιτζέλος αναπρογραμμάτισε τον εγκέφαλο Vi-PEC της Link και το αμάξι παίζει ανάμεσα στην μικρή πίεση των 1,5bar και την μεγάλη των 2bar, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Ο ιδιοκτήτης του Mitsubishi, έχοντας τραβήξει τα πάνδεινα από ζημιές στο παρελθόν δεν θέλει να το ρισκάρει πιέζοντας τον 4G63 στο όριο (κράτα το αυτό, είναι σημαντικό για παρακάτω).

Μοτέρ ΞΑΠΛΑ!

O EJ205 των Subaru είναι ένα δίλιτρο μοτέρ που του αρέσει να στροφάρει, άλλωστε με τόσο υπερτετράγωνη αρχιτεκτονική πρέπει να είσαι τρελός να μην το πας ψηλά. Ομως έχει καναδυό μειονεκτήματα που σε κρατάνε λίγο πίσω ή αναγκάζεσαι να ρίξεις περισσότερο χρήμα για να τα λύσεις. Είναι open deck (υπάρχει κενό ανάμεσα στα τοιχώματα των κυλίνδρων και το μπλοκ του κινητήρα), κάτι που βοηθάει πολύ στην ψύξη, αλλά όταν δυναμώσεις αρκετά το μοτέρ, οι κύλινδροι φλεξάρουν, κάτι που συνήθως «το πληρώνει» η φλάντζα κεφαλής. Άλλο σημείο προσοχής στους EJ205 είναι τα κουζινέτα, τα γυρνάνε σχετικά εύκολα και καλό είναι να προνοήσεις με σωστότερες λύσεις. Ο Λουκάς Καλφακάκος της Subaru Sport Center, που έχει την μηχανική επιμέλεια του WRX, τα γνωρίζει όλα αυτά απέξω και ανακατωτά, οπότε και ενίσχυσε τα αδύνατα σημεία ώστε να μπορεί άνετα να βγάζει τη δύναμή του σήμερα. Ανοίχτηκε το μπλοκ, έγινε ρεκτιφιέ απ' την Drakos Engineering και μέσα μπήκε ο πιο ανθεκτικός στροφαλοφόρος του δυομισάλιτρου (EJ25) που έκατσε στα κουζινέτα Race της ACL, ενώ ήρθαν τα κουτιά με τα σφυρήλατα «μπιελοπίστονα». Oversize κατά μισό χιλιοστό έμβολα της Wossner (92,5mm) και 79άρες μπιέλες H-beam της ZRP, οπότε πλέον έχει πάει ο κυβισμός στα 2.123cc, η ιδανικότερη λύση για τον EJ205 από θέμα βελτίωσης. Οι 2 κεφαλές του boxer κινητήρα πήγανε για ροϊκή εξέλιξη στον Νίκο Μπάλη και όταν επέστρεψαν, τις φόρτωσαν με πολύ και σοβαρό υλικό. Οι 4 εκκεντροφόροι Race Spec είναι της Brian Crower (διάρκεια 280°, βύθισμα 10,8mm), όπως και τα ρυθμιζόμενα γρανάζια εκκεντροφόρων, ενώ βαλβίδες -Inconel οι εξαγωγής- διπλά σκληρά ελατήρια και retainers τιτανίου είναι όλα της Supertech. Οι 2 φλάντζες κεφαλών της Tomei είναι πάχους 1,2mm (συμπίεση 8,7:1), ενώ οι κεφαλές σφίχτηκαν γερά στο μπλοκ με βίδες ARP2000.

Το νέο χταπόδι της HKS στέλνει τα καυσαέρια στο χειροποίητο up-pipe κι έπειτα μπαίνουν στην Precision PT5558 GenII 0,82A/R που ελέγχεται απ' την 44άρα MV-R wastegate της TiAL. Αφού τα καυσαέρια στροφάρουν την Precision, περνάνε στο χειροποίητο downpipe και από εκεί στην 76αρα εξάτμιση που φοράει Varex τελικό με ηλεκτρονικό κλαπέτο. Όλη η εξάτμιση είναι φτιαγμένη απ’ την PPM Exhaust.

Στο Subaru δεν θα βρεις κάποιο κιτ εισαγωγής να φέρνει κρύο αέρα στο μεγάλο turbo... αυτό ρουφάει κατευθείαν ό,τι βρει μπροστά του! Οι σωληνώσεις που πάνε τον καυτό αέρα στο R-Line intercooler της Mishimoto (κάθεται μπροστά απ’ το X-Line ψυγείο νερού της ίδιας εταιρείας) και μετά τον μεταφέρουν πιο κρύο στην πολλαπλή εισαγωγής είναι πάλι της PPM Exhaust. Εκεί τον περιμένουν τα 1200άρια μπεκ της FIC που κάθονται στις δυο μπεκιέρες της Perrin. Οι διπλές αντλίες βενζίνης 340lt/h της AEM στέλνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμου και ο ρυθμιστής πίεσης της Turbosmart ρεγουλάρει το πόση ακριβώς θα περάσει. Όπως και στο EVO έτσι και στο WRX, τον αναπρογραμματισμό της ECU (Simtek στην συγκεκριμένη περίπτωση) τον κάνει ο Δημήτρης Βελιτζέλος (Hacked by NOS). Όλα αυτά που φοράει και με την πίεση στην 5558 να παίζει στο 1,85bar έδειξε στην Dynoworx 601,1Ps /6.730rpm και 70,4kgm /5.294rpm...νούμερο πολύ υψηλό για open deck μοτέρ που σίγουρα είναι πλέον στο όριό του, αν δεν το έχει ήδη περάσει!!! Πάντως ο Παναγιώτης έχει γράψει με αυτό το σετάπ σχεδόν 25.000km στους δρόμους (ταξίδια- βόλτες-πατήματα) και ο EJ δεν έχει δείξει σημάδια κόπωσης!

Επεισοδιακή βραδιά!

Το μπλε WRX στήνεται για το πάτημα. Ο καιρός είναι καλός και το αμάξι ζεστό. Ο Παναγιώτης (οδηγός του Subaru), πωρωμένος, θέλει να γράψει ό,τι καλύτερο μπορεί. Γκάζι τέρμα, μπαίνει το launch control στις 5.500rpm και «αμόλημα» συμπλέκτη!

Σπινιάρισμα με τα 4, τα Pirelli Pzero PZ4 διαστάσεων 225/40 στις 18άρες της Advanti Racing Storm παλεύουν να βρουν πρόσφυση και το Subaru τινάζεται μπροστά. Κόφτης στις 8.200rpm, γρήγορη αλλαγή σε 2α, πάλι σπινιάρισμα και μόλις γαντζώνουν τα λάστιχα..... πατακράου!! Δυστυχώς εδώ μας χαιρέτησε το δίδισκο της Xtreme Clutch, αφού διέλυσε όλα τα χτένια!!! Κάποιοι θα περίμεναν το κιβώτιο να χαιρετίσει, αλλά κάνουν λάθος. Τα WRX εκείνης της γενιάς φορούσαν ένα 5άρι σασμάν που ο κόσμος το αποκαλούσε «γυάλινο», γιατί έσπαγε για πλάκα στις δυνατές εκκινήσεις. Επειδή είναι γνωστή αυτή η αχίλλειος πτέρνα του WRX, εδώ του βάλανε ένα 5τάχυτο ισιογράναζο Η-pattern της PPG, με billet φουρκέτες και blast plates (έξτρα ενισχύσεις που δένουν την κάσα), οπότε δεν υπάρχει φόβος για σκληρά διαδοχικά πατήματα. Κανένας όμως δεν το περίμενε απ' τον δίδισκο ....και φτάνουμε στην κόμπλα! Το EVO φοράει ΟΛΟΪΔΙΟ δίδισκο και ο Κώστας, ο ιδιοκτήτης του Mitsubishi, έχει κάπως χλομιάσει! Σκέφτηκε «κάτσε μην πάθουμε τα ίδια και γίνουμε ντουέτο- οδική βοήθεια» οπότε είπε να κάνει τις μετρήσεις λίγο πιο...ήρεμα. Άλλωστε και τα EVO με εργοστασιακή μετάδοση δεν είναι ό,τι πιο αξιόπιστο στις βίαιες εκκινήσεις, τα transfer cases αξίζουν χρυσάφι στην πιάτσα.

Στήνεται και ξεκινάει με launch (@5.500rpm). Φεύγει το Mitsubishi σπινιαριστό αλλά το βλέπουμε ότι το πάει 90%. Γρήγορες αλλαγές στον κόφτη των 8.000rpm και σε 4,47s περνάει τα 100km/h, ενώ για το 400άρι χρειάστηκε 12,26s, αρκετά καλό νούμερο για τα άλογά του. Τέτοιες μετρήσεις στο VBOX δεν έχουμε για το Subaru, όμως ας δούμε τα νούμερα που πρόλαβε να γράψει, μαζί με κάποιες roll που κάνουμε πάντα πριν την εκκίνηση από στάση (τόσα χρόνια στην αγορά της βελτίωσης έχουμε και εμείς κάποια εμπειρία). Στο 18άμετρο το EVO έκανε 2,30s (49,2km/h), ενώ το WRX έγραψε ένα πολύ καλό 2,08s (60,13km/h). Με το δίδισκο να διαλύεται στα 84km/h, μπορούμε να πάρουμε το 0-80km/h: 3,51s για το λευκό, 2,81s για το μπλε.

Στις ρολ φαίνεται πόσο πολύ ο ιδιοκτήτης του Mitsubishi το λυπήθηκε, αφού για το 100-200km/h θέλησε 7,99s ενώ το λίγο ελαφρύτερο, κάπως δυνατότερο και με πιο πωρωμένο οδηγό Subaru έκανε 5,85s!

Υπάρχουν και ατυχίες

Δυστυχώς, η ζημιά του ενός αυτοκινήτου και ο φόβος της ίδιας ζημιάς του άλλου μας χάλασαν λίγο το συγκριτικό. Οι 2 ανταγωνιστές δεν ήταν στην καλύτερή τους φόρμα και δεν είδαμε το εκπληκτικό ματς που περιμέναμε. Ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι όσο πάει θα είναι δυσκολότερο να κανονίζουμε αντίστοιχα συγκριτικά, καθώς αυτά τα οχήματα έχουν αρχίσει και τα κλειδώνουν με λίγα χιλιόμετρα σε αποθήκες για να ανεβάσουν τιμές, ενώ πολλά έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό. Τουλάχιστον ο Παναγιώτης και ο Κώστας τα βελτιώνουν, τα κυκλοφορούν και τα χαίρονται. Μπράβο τους!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ MITSUBISHI LANCER EVO IX

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΤΥΠΟΣ: Τετρακύλινδρος με μπλοκ από χυτοσίδηρο και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός: 2.021cc
Διάμετρος x Διαδρομή: 85,5mm x 88mm

Συμπίεση: 8,5:1

Τurbo Garrett GTX3071R Gen II 0,82 Α/R

Σφυρήλατες μπιέλες I-beam της ΖΡR
Σφυρήλατα έμβολα Ηeavy Duty της ZRP (oversize 85,5mm)

Μέταλλα στροφάλου και μπιελών ACL Race Series

Φλάντζα κεφαλής 1,3mm της HKS

Βίδες κεφαλής ARP2000

Εκκεντροφόροι Stage 1 της Κelford Cams

Βαλβίδες και retainers της Ferrea

Πολλαπλή εισαγωγή της AMS Performance

Χειροποίητη ολόσωμη εξάτμιση διαμέτρου 76mm από την NS Racing

Intercooler και σωληνώσεις της NS Racing

Wastegate MV-R 44mm της TiAL

Σκάστρα 50mm της TiAL

Map Sensor 4bar

Μπεκ παροχής 1.000cc/min της Injector Dynamic

Τρόμπα καυσίμου παροχής 340lt/h της AEM

Ψυγείο νερού της Koyo

ECU plug & play Link Vi-PEC,

ECU remap by Hacked by NOS


ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Δίδισκο set συμπλέκτη της Xtreme Clutch


ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Πυρόμετρο της GReddy

Μπαρόμετρο της HKS

ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΦΡΕΝΑ

Πλήρως ρυθμιζόμενα coilover της Ohlins

Εργοστασιακές τετραπίστονες δαγκάνες, χαρακτοί δίσκοι της Brembo

ΤΡΟΧΟΙ

Ζάντες εργοστασιακές 8Jx17in της BBS
Toyo R1R της διαστάσεων 235/45

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Μέγιστη ισχύς (Ps/rpm): 542,1/7079

Μέγιστη ροπή (kgm/rpm): 58,3/6374

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

0-60 2,8

0-80 3,51

0-100 4,47

0-120 5,70

0-140 6,77

0-160 8,64

0-180 10,17

0-200 12,46

ΡΕΠΡΙΖ

100-160 4,17

100-200 7,99

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

Μ SEC @ ΚΜ/Η

18 2,30 @ 49,20

60 4,34 @ 97,69

100 5,67 @ 119,40

200 8,26 @ 154,62

402 12,27 @ 198,49

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ SUBARU WRX

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΤΥΠΟΣ: Τετρακύλινδρος με μπλοκ και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, 4ΕΕΚ και 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός: 2.123cc
Διάμετρος x Διαδρομή: 92,5mm x 79mm

Συμπίεση: 8,7:1

Turbo Precision PT5558 GenII 0,82A/R

Σφυρήλατα έμβολα της Wossner (oversize 92,5mm)

Σφυρήλατες μπιέλες H-beam της ZRP

Φλάντζες κεφαλών 1,2mm της Tomei

Βίδες κεφαλών ARP2000

Μέταλλα στροφάλου ACL Race Series

Στρόφαλος από μοτέρ EJ25

Ρεκτιφιέ απ' την Drakos Engineering

Ροϊκή εξέλιξη στις κεφαλές από τον Νίκο Μπάλη

Διπλά ελατήρια βαλβίδων της Supertech

Retainers τιτανίου της Supertech

Βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής (Inconel) της Supertech

Εκκεντροφόροι Race Spec της Brian Crower

Ρυθμιζόμενα γρανάζια εκκεντροφόρων της Brian Crower

Ιμάντας χρονισμού της Tomei

Διάφανα καλύμματα ιμάντα χρονισμού Ιchiban Engineering

Xταπόδι της HKS

Wastegate MV-R 44mm της TiAL

Σκάστρα 50mm της TiAL

Μπουζί ιριδίου της Denso

Intercooler R-Line της Mishimoto

Ψυγείο νερού X-Line της Mishimoto

Χειροποίητη εξάτμιση από up-pipe και πίσω, διαμέτρου 76mm, με Varex τελικό από την PPM Exhaust

Σωληνώσεις intercooler, δοχείο νερού και δοχείο καθαριστήρων από την PPM Exhaust

Διπλές αντλίες βενζίνης παροχής 340l/h της AEM

Ρυθμιστής πίεσης βενζίνης της Turbosmart

Μπεκιέρες της Perrin

Μπεκ παροχής 1.200cc/min της FIC

ECU της Simtek, αναπρογραμματισμός εγκεφάλου απ’ την Hacked by NOS


ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Κιβώτιο 5τάχυτο Η-pattern της PPG με billet φουρκέτες

Δίδισκο set συμπλέκτη της Xtreme Clutch

Πίσω μπλοκέ διαφορικό 2way της Cusco


ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Σινεμπλόκ της PowerFlex

Μπάρα θόλων εμπρός της Cusco

Carbon πορτμπαγκάζ της Seibon

Carbon αεραγωγός καπό της Seibon

Carbon καθρέφτες της Chargespeed

Τιμόνι της Turn One

Bucket καθίσματα Sparco EVO2 Plus

Zeitronix wideband με ενδείξεις πίεσης/ θερμοκρασίας λαδιού, πίεσης καυσίμου, πυρόμετρο κ.α.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΦΡΕΝΑ

Πλήρως ρυθμιζόμενα coilover BC Racing BR series

Εξαπίστoνες δαγκάνες της AP Racing

Τακάκια EBC Blue

ΤΡΟΧΟΙ

Ζάντες 8Jx18in Advanti Racing Storm

Ελαστικά Pzero PZ4 της Pirelli διαστάσεων 225/40

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Μέγιστη ισχύς (Ps/rpm): 601,1/6.730

Μέγιστη ροπή (Kgm/rpm): 70,4/5.294

0-60 1,91

0-80 2,82

ΡΕΠΡΙΖ

100-160 2,86

100-200 5,85

 

Αρθρογράφος

 

Γνωρίστε την οικογένεια των SUV μοντέλων της Skoda

Γνωρίστε την οικογένεια των SUV μοντέλων της Skoda

Με τα Kamiq, Karoq, Kodiaq, Enyaq και το νέο ηλεκτρικό Elroq, η Skoda έχει δυνατή παρουσία σε κάθε κατηγορία και μπορεί να είναι υπερήφανη για την οικ...