Μitsubishi Lancer EVO VIII 811Ps
Τι να πρωτογράψει κανείς για ένα Lancer EVO; Αυτά τα αυτοκίνητα έχουν χτίσει τον δικό τους θρύλο όλα αυτά τα χρόνια που κυκλοφορούν, είτε μιλάμε για τις ειδικές των ράλι είτε μιλάμε για χρόνους σε πίστες είτε μιλάμε για dragster και για καθαρόαιμα κοντράδικα. Σε όποιο στάδιο βελτίωσης κι αν τα δοκιμάσεις, σου βγάζουν όλα τους ένα πολεμικό συναίσθημα, αφού για να τα πας στο όριο, θα πρέπει να έχεις σύνεση και εμπειρία. Δεν είναι τόσο απόλυτα όσο τα αντίστοιχα Impreza, όμως και πάλι θα σε κάνουν να ιδρώσεις λίγο για να τα πας γρήγορα σε μία απαιτητική βουνίσια διαδρομή. Γι’ αυτούς τους λόγους, λέμε πολύ σπάνια όχι στη δοκιμή ενός βελτιωμένου Lancer EVO οποιασδήποτε γενιάς. Πόσο μάλλον αν ξεπερνάει και τα 800 άλογα, όπως αυτό εδώ που έρχεται από τη Λακωνία και έχει βελτιώσει ο Βαγγέλης Χαλδαίος της Auto Xtreme, που έχει έδρα στον Πύργο. Με αυτό το διαχρονικό λευκό χρώμα, το πορτ-μπαγκάζ χωρίς την αεροτομή και τα carbon τμήματα, σε προδιαθέτει για άγριες καταστάσεις. Όταν κανονίζαμε το ταξίδι μας στην Πελοπόννησο, ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που κλείσαμε για δοκιμή ήταν αυτό το EVO και να σας πω την αλήθεια, περίμενα πώς και πώς την ημέρα που θα γινόταν η φωτογράφιση και στη συνέχεια οι μετρήσεις. Λες και δεν είχα δει ποτέ ξανά EVO από κοντά! Είναι φυσικά μοντέλα άρρηκτα συνδεδεμένα με την Power νοοτροπία μας, ζόρικα εργαλεία από πολλές απόψεις. Πέρα από το οδηγικό, θέλουν ένα γενναιόδωρο πορτοφόλι, αφού η δίψα τους για βενζίνη είναι μνημειώδης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον τρόπο με τον οποίο κατέβαινε η βελόνα του δείκτη της βενζίνης σε δημοσιογραφικό EVO VIIΙ, το οποίο φυσικά ήταν σε εντελώς εργοστασιακή μορφή! Κυκλοφορούσε μία φήμη τότε στα περιοδικά ότι ακόμα και με γεμάτο ρεζερβουάρ δεν μπορούσε να κάνει το Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα με το γκάζι στο πάτωμα. Δεν το επιχείρησα ποτέ, αλλά γνωρίζοντας το μικρό ρεζερβουάρ και τα τρομακτικά νούμερα κατανάλωσης των EVO δεν το αμφισβήτησα και ποτέ. Βέβαια είναι και αυτοκίνητο που δεν σε αφήνει ν’ αγιάσεις. Έχεις στα χέρια σου ένα τρομερά στημένο αυτοκίνητο, με τρία «πραγματικά» διαφορικά, ένα πραγματικό όπλο για ατελείωτο στρίψιμο. Αν μάλιστα το έκανες και πρώτο στάδιο, δεν σε έπιανε κανένας. Τότε. Τώρα με πρώτο στάδιο EVO κινδυνεύεις από πολλούς αντιπάλους, οπότε όσο περισσότερα άλογα έχεις τόσο το καλύτερο. Ο φίλος μας Λάμπρος από το Γεράκι Λακωνίας, που βρίσκεται κοντά στη Σπάρτη, αποφάσισε ότι με 800 άλογα θα είναι μια χαρά και βλέποντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε!
Judgment day!
Η φωτογράφιση έγινε με ντάλα ήλιο και το αποτέλεσμα που δεν βλέπετε είναι οι κοκκινισμένοι σβέρκοι μας. Τις μετρήσεις φυσικά τις κάναμε αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είχε πέσει αρκετά κάτω από τους 35ο που μας έψησαν το πρωί. Το μόνιμο πρόβλημα των δοκιμών μέσα στο κατακαλόκαιρο είναι φυσικά η ζέστη. Αναγκαστικά μετράμε πολύ αργά το βράδυ, καταρχάς για να μην ταλαιπωρούνται τα μοτέρ κι επιπλέον για να μπορούν να γράψουν αντιπροσωπευτικούς χρόνους τα αυτοκίνητα. Στις μετρήσεις, λοιπόν, οδηγούσε ο Βαγγέλης, αφού ο ιδιοκτήτης του EVO ήταν στο Γεράκι και γι’ αυτόν τον λόγο ο Βαγγέλης ήταν και αρκετά προσεκτικός στις αλλαγές του. Οι κρατημένες αλλαγές είχαν σαν αποτέλεσμα να κάνουμε 5,35sec για το 100-200km/h. Εξετάζοντας αργότερα το διάγραμμα της επιτάχυνσης του VBOX, είδα ότι αν οι αλλαγές γίνονταν «κοντράδικες», το 100-200km/h θα ήταν πολύ εύκολα στο 4,7-4,8sec. Αντίστοιχα σε κάτω από 4sec θα γινόταν το 60-160km/h, αφού τώρα με τις χαλαρές αλλαγές έγινε σε 4,28sec. Οι μετρήσεις έγιναν με 2,3bar πίεσης, ενώ το αυτοκίνητο μέχρι στιγμής έχει σηκώσει 2,6bar, όπου και σε αυτή την πίεση είχε βγάλει 811Ps στο δυναμόμετρο της Revlimit. Παραπάνω πίεση δεν έχουν σηκώσει για την ώρα, γιατί έχουν τερματίσει τις δυνατότητες της ανάφλεξης. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα από τα επόμενα πράγματα που θα αλλάξουν στο μηχανοστάσιό του μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία!
Οπλοστάσιο!
Ο αγαπημένος 4G63 είναι ένας κινητήρας που δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις, όλοι μας ξέρουμε τι μπορεί να κάνει και τι ιπποδυνάμεις μπορεί να αποδώσει, αρκεί φυσικά να έχει και την αντίστοιχη υποδομή. Η αντοχή του είναι εξαιρετική και τον κατατάσσει ως ένα από τα καλύτερα 2.0lt σύνολα που έχουν βγει στην αγορά τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Βαγγέλης έχει μεγάλη εμπειρία με τους κινητήρες αυτούς, αφού διαθέτει και ο ίδιος ένα μαύρο, ακόμα πιο δυνατό EVO, που χρησιμοποιούσε παλαιότερα αποκλειστικά για Drag Events, πλέον όμως το έχει κάνει βολτάδικο, με λίγο πιο ήπιο setup, που σύντομα θα δείτε στις σελίδες μας. Η τουρμπίνα που επιλέχθηκε είναι η Precision PT6466 Gen 1, με διάμετρο φτερωτής συμπιεστή στα 64mm, ικανή για ιπποδυνάμεις που φτάνουν τα 900Ps. Βάζοντας λοιπόν αυτό το θηρίο επάνω στην custom πολλαπλή εξαγωγής που έφτιαξε ο Αντώνης Κακαράκης της Kakarakis Performance, παρέα με ένα 44άρι external wastegate της TiAL, το μαμά μοτέρ θα γινόταν σε χρόνο dt ήχος και φως. Ακριβώς γι’ αυτό, για να μην γίνουν όλα πανάκριβη σάλτσα για τα μακαρόνια, ο κινητήρας δέχθηκε με χαρά καινούργιες ενισχυμένες μπιέλες από την DP Engine Parts και σφυρήλατα πιστόνια της Diamond, με διάμετρο στα 85,50mm. Ο billet στρόφαλος της ZRP διαθέτει Knife-Edged αντίβαρα για μείωση της περιστρεφόμενης μάζας, ενώ έχει υποστεί θερμική επεξεργασία πολλών σταδίων για αυξημένη αντοχή και εναζώτωση που αποτελεί μία κατεργασία εμποτισμού της επιφάνειας του υλικού με άζωτο, με σκοπό τη σκλήρυνσή της. Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν φυσικά και στην κυλινδροκεφαλή, αφού πρώτα έγινε ροϊκή εξέλιξη, αλλάχθηκε όλο το valvetrain με τα αντίστοιχα εξαρτήματα της Supertech που περιλαμβάνουν οδηγούς, διπλά ελατήρια, retainers και τις ίδιες τις βαλβίδες. Οι εκκεντροφόροι ανήκουν στη γκάμα της GSC Power Division και είναι οι S3, οι οποίοι, πριν γίνει reprofile από τον Βαγγέλη, είχαν 280ο διάρκεια και 11,7mm βύθισμα, ενώ τώρα έχουν αποκτήσει ακόμα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά και συνδυάστηκαν με ρυθμιζόμενα γρανάζια της ΑΕΜ.
Η χαρά του βενζινά!
Καίνε που καίνε τα άντερά τους σε εργοστασιακή μορφή, σκεφτείτε πόσο θα καίει αυτό το πράμα που φοράει τρεις εξωτερικές αντλίες Bosch 044, που στέλνουν καύσιμο στα τέσσερα 2.000άρα μπεκ της Injector Dynamics, που βρίσκονται πάνω σε μια μπεκιέρα της Fuelab, στα οποία ρυθμίζει την πίεση ένας ρυθμιστής της Aeromotive. Η πολλαπλή εισαγωγής είναι custom, με 90mm πεταλούδα, κατασκευασμένη από τον Βαγγέλη, που -μεταξύ άλλων- έφτιαξε και το intercooler. Τις σωληνώσεις του intercooler, αλλά και το υπόλοιπο σύστημα εξαγωγής που αποτελείται από downpipe και ένα τελικό καζανάκι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, τα έχει φτιάξει ο Αντώνης Κακαράκης. Ο κινητήρας πατάει πάνω σε ενισχυμένες βάσεις κατασκευασμένες από την Torque Solution και τη διαχείρισή του την έχει αναλάβει η μονάδα Ultratech Pro EMS V2 Black Edition, η οποία είναι προγραμματισμένη από τον Νίκο Παπαδόπουλο της Underground Garage.
Not so sleeper
Το εσωτερικό του EVO έχει διατηρήσει τον «βολτάδικο» χαρακτήρα του, αφού δεν απουσιάζει τίποτα απολύτως. Ίσα-ίσα που έχουν μάλιστα προστεθεί τέσσερα επιπλέον όργανα της Daemon, ένα μπαρόμετρο, ένα πυρόμετρο, ένα για την πίεση του λαδιού και ένα για θερμοκρασία λαδιού, καθώς και η μονάδα διαχείρισης του ψεκασμού μεθανόλης της ΑΕΜ. Χωρίς την τεράστια αεροτομή, με τις 18άρες μαύρες ζάντες, την 90άρα μπούκα της εξάτμισης και το intercooler, που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τον προφυλακτήρα, μόνο sleeper δεν μπορείς να το πεις. Όχι ότι με χαλάει, το αγόραζα ακριβώς έτσι όπως είναι κι ας έχει το εργοστασιακό 5άρι κιβώτιο με την μακριά 5η σχέση. Αρκεί να συνήθιζα λίγο το βαρύ πετάλι του συμπλέκτη που έχει αναλάβει το άνοιγμα και το κλείσιμο του τρίδισκου της Quarter Master. Αν σε αυτό το set-up αλλαχθεί η μετάδοση με μία καλή (και όχι φτηνή) aftermarket, οι χρόνοι θα πάνε σε άλλο επίπεδο! Αν και βέβαια θα χάσει τον κάπως καθημερινό χαρακτήρα που έχει τώρα. Τι φτάσαμε να λέμε έτσι; Να έχεις ένα EVO με 800 άλογα για καθημερινό αυτοκίνητο!
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 2.021cc
Διάμετρος x Διαδρομή: 85,50mm x 88mm
Σχέση συμπίεσης: 8,5:1
Precision ΡΤ6466 Gen 1 turbo
TiAL σκάστρα
TiAL external wastegate
Diamond σφυρήλατα πιστόνια
DP Engine Parts μπιέλες
ZRP στρόφαλος
ARP βίδες στροφάλου
ARP βίδες κεφαλής
ACL μέταλλα στροφάλου
Custom πολλαπλή εισαγωγής
Supertech βαλβίδες
Supertech ελατήρια βαλβίδων
Supertech retainers
Supertech οδηγοί βαλβίδων
GSC Power Division S3 εκκεντροφόροι
AEM γρανάζια εκκεντροφόρων
Injector Dynamics μπεκ καυσίμου 2.000cc/min
Fuelab μπεκιέρα
Aeromotive ρυθμιστής πίεσης καυσίμου
Custom σωληνώσεις καυσίμου αεροπορικού τύπου
ΑΕΜ water/methanol kit
Bosch 044 x3 αντλίες βενζίνης
NGK πολλαπλασιαστές
Custom δοχείο αναθυμιάσεων λαδιού
Kakarakis Performance intercooler και σωληνώσεις
Kakarakis Performance πολλαπλή εξαγωγής
KakarakisPerformanceαλουμινένιο σύστημα εξαγωγής 90mm
Torque Solution βάσεις κινητήρα
Ultratech V2 Black ECU
ECU remap από την Underground Garage
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Quarter Master triple plate set συμπλέκτη
ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΦΡΕΝΑ
D2 Racing drag coilover kit
Τακάκια Ferodo DS2500
Custom σωληνάκια υψηλής πίεσης
ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Εργοστασιακό
Daemon πίεση λαδιού
Daemon μπαρόμετρο
Daemon θερμοκρασία λαδιού
Daemon πυρόμετρο
ΤΡΟΧΟΙ
OZ Ultraleggera 8Jx18in ζάντες
Pirelli P Zero 225/40 ελαστικά
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Η δυναμομέτρηση πραγματοποιήθηκε στο δυναμόμετρο Dimsport της Revlimit
Μέγιστη ισχύς (Ps/rpm) 811,5/7.794
Μέγιστη ροπή (kgm/rpm) 81,02/6.730
Roll με 2α ΚΜ/Η SEC
60-120 2,29
60-160 4,28
60-200 7,02
100-200 5,35
Tuned by
Auto Xtreme
Συντριάδα, Πλησίον ΤΑΠ
Πύργος Ηλείας
Τηλ.: 26210 32144
Αρθρογράφος
Δοκιμές Αυτοκινήτου CarTest.gr
Η Hyundai Motorsport κατέκτησε το πρώτο της βάθρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA 2022 (WRC) με τον Thierry Neuville να τερματίζει δεύτερος στο ...