Peugeot 207 RC Le Mans 343Whp
Το Peugeot 207 RC του Γιάννη είναι από τα πιο «φορτωμένα» που κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο στα στέκια της Αθήνας, ενώ και ο ίδιος δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως «θαμώνας». Το RC δηλώνει σχεδόν καθημερινά παρών όπου υπάρχει «κίνηση», με τον Γιάννη να μην χαλάει χατίρι σε κανέναν. Το θέμα «καριέρας» δεν υπάρχει σαν έννοια στο μυαλό του, το μόνο που τον ενδιαφέρει και τον ευχαριστεί είναι να κάνει δοκιμές, ακόμα και αν το σύνολο του αντιπάλου διαθέτει περισσότερα άλογα από εκείνον και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει, εξάλλου σε μία δοκιμή πολλά μπορούν να συμβούν, οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουρο.
Le Mans Edition
Η ειδική έκδοση της Peugeot για το 207 RC κυκλοφόρησε παγκοσμίως σε 1.610 μονάδες, με τις 200 μονάδες εξ' αυτών να προορίζονται για την ελληνική αγορά. Ένα από αυτά λοιπόν πήρε ο Γιάννης, το 2008 και μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει την εργοστασιακή εμφάνιση σε αμάξωμα και εσωτερικό, με ελάχιστες προσθήκες που διαφοροποιούν κάπως τη συνολική εικόνα. Έτσι και αλλιώς, η έκδοση Le Mans δεν χρειάζεται και πολλές αλλαγές για να «δείξει», αφού γι’ αυτό φρόντισε η Peugeot, με την κόκκινη λωρίδα που ξεκινάει από το σήμα μπροστά στο καπό και φτάνει στην πίσω αεροτομή, αλλά και το κόκκινο λιοντάρι στις πόρτες. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το μεγάλο intercooler -συνήθης ύποπτος στα βελτιωμένα 1.6THP- που προέρχεται από Ibiza Cupra 20VT και το τελικό της εξάτμισης, ενώ στο εσωτερικό την παράσταση κλέβει το καινούργιο Boost Controller της PRD, το PRD 700 που έχει τοποθετηθεί στην κολώνα του τιμονιού. Δίπλα από το τιμόνι βρίσκεται και το χειριστήριο της AEM για τη διαχείριση του συστήματος ψεκασμού μεθανόλης, πράγμα που εν καιρώ θεωρώ ότι θα αναλάβει το PRD 700.
Και κάτω από το καπό;
Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, γιατί, όπως είπα και παραπάνω, το 207 του Γιάννη είναι ίσως το πιο «φορτωμένο» RC που κυκλοφορεί αυτήν την περίοδο στα στέκια μας. Τη μηχανολογική βελτίωση και συντήρηση του αυτοκινήτου έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Ψιλόπουλος, που οι περισσότεροι των γνωρίζουν ως Alex P.S και διαθέτει μεγάλη εμπειρία πάνω στους 1.6THP.
Ξεκινάμε από το μπλοκ, που πρώτα ανέλαβε η Engine Tech by Dakis που προχώρησε σε ένα ρεκτιφιέ για να τοποθετηθούν τα oversize σφυρήλατα πιστόνια της CP-Carillo, που κατεβάζουν τη στατική συμπίεση από το 10,5:1 στο 9,5:1, ενώ αντικατέστησε τις μπιέλες με ενισχυμένες της ZRP και τα μέταλλα στροφάλου και μπιελών με της ACL. Επειδή ο Γιάννης και ο Αλέξανδρος ήθελαν να είναι σίγουροι για την ενίσχυση του μοτέρ, είπαν στον Δάκη Σκαπελτζή να τοποθετήσει και ένα block guard στο μπλοκ. Το καπάκι έφαγε μία ροϊκή εξέλιξη στους αυλούς και εξοπλίστηκε με ελατήρια, βαλβίδες, retainers και οδηγούς από την Supertech, ενώ σφραγίστηκε παρέα με το μπλοκ με βίδες της ARP. Οι εργοστασιακοί εκκεντροφόροι πλέον δεν είναι εργοστασιακοί, καθώς δέχθηκαν reprofile από τη Boubis Cams. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Stage 2 που έχει συμμετρικό βύθισμα 10,4mm και διάρκεια 256/260ο σε εισαγωγή και εξαγωγή αντίστοιχα.
Σειρά είχε το turbo, που δεν αντικαταστάθηκε με κάποιο άλλο, αλλά αναβαθμίστηκε, αφού βγήκε το εργοστασιακό και «σφάχτηκε» προκειμένου να χωρέσει μέσα τις μεγαλύτερες φτερωτές της Borg Warner K04-064 και την κατασκευή ανέλαβε η Ansa Turbo Systems, μετατρέποντάς τη μικρούλα K03s σε ένα βαρβάτο υβρίδιο. Ό,τι έχει να κάνει με σωληνώσεις το ανέλαβε η GP Exhaust, που κατασκεύασε τις σωληνώσεις του intercooler, το downpipe 70mm και την υπόλοιπη εξάτμιση που έχει διατομή 63,5mm με ένα τελικό καζανάκι.
Μετά τα παραπάνω, η ανάγκη για περισσότερο καύσιμο ήταν επιτακτική οπότε τα εργοστασιακά μπεκ αντικαταστάθηκαν με μεγαλύτερα από Opel GT, ενώ ταυτόχρονα μπήκε και το kit ψεκασμού μεθανόλης της AEM με ένα μπεκ. Τον προγραμματισμό του αυτοκινήτου ανέλαβε η ACE Motorsport, με το RC να δείχνει στο Mustang δυναμόμετρο 343whp και 36wkgm ροπής με χρήση μεθανόλης και με το turbo να σηκώνει σε overboost κοντά στα 2bar. Αφού σχεδόν διπλασιάστηκε η ιπποδύναμη, ο εργοστασιακός δίσκος άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα όταν προσπαθούσε να τη διαχειριστεί, οπότε και προχώρησαν στην αναβάθμισή του από τη G-Racing, που πήρε τον εργοστασιακό δίσκο και τον μετέτρεψε σε εξάφτερο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να σκληρύνει πολύ το πετάλι του συμπλέκτη, δυσκολεύοντας αρκετά την καθημερινή μετακίνηση του Peugeot, θυσία που ο Γιάννης δέχθηκε να κάνει προκειμένου λειτουργήσει σωστά το Project.
Από τάκο
Να πω την αλήθεια δεν το περίμενα τόσο «μάχιμο» από στάση, ο Γιάννης όμως μας έβαλε τα γυαλιά. Συνήθως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες -ειδικά FWD- αυτοκινήτων προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις μετρήσεις από στάση, είτε για να μην ταλαιπωρήσουν το αυτοκίνητο τους είτε γιατί δεν «κατέχουν» την εκκίνηση από στάση. Εδώ όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού ο Γιάννης δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο. Στη μέτρηση από στάση έγραψε 14,26sec για το 400άρι, με 2,71sec για τα πρώτα 18m και 6,44sec για το 0-100km/h. Φυσικά και σπινιάρει, αλλά σπινιάρει τόσο όσο χρειάζεται για να απλώσει όμορφα τη 1η και τη 2η σχέση, ενώ μόλις πατήσει κάτω ξεκινάει να καταπίνει χιλιόμετρα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Από την ίδια μέτρηση πήραμε και το 60-160km/h που έγραψε 8,4sec πάλι με την παρουσία σπινιαρίσματος μέχρι να κουμπώσει 3η και να πατήσει κάτω. Στην παραπάνω μέτρηση, που ήταν και η καλύτερη, είδαμε στο boost controller μέγιστη πίεση τα 2bar, ενώ σε μία δοκιμή που προσπάθησε να σηκώσει λίγο παραπάνω, οι μετρήσεις ήταν λίγο χειρότερες, αφού έδειχνε να «σφίγγει» στις ψηλές rpm ιδιαίτερα στη 3η και 4η σχέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το RC του Γιάννη διαθέτει ακόμα την εργοστασιακή ανάρτηση και ελεύθερο διαφορικό, ενώ αναμένει από τον Γρηγόρη Δημητριάδη να τελειοποιήσει το πρόγραμμα, με την προσθήκη λειτουργιών flat-shift και launch-control που δεν διαθέτει ακόμα.
Συνήθης ύποπτος
Είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του project για να δούμε τι χρόνους θα γράφει τότε. Οι χρόνοι που έγραψε είναι αρκετά καλοί, αλλά φυσικά και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, με αντικατάσταση της ανάρτησης, του ελεύθερου διαφορικού και την τελειοποίηση του προγράμματος. Ραντεβού δεν ξανακλείσαμε, αφού σίγουρα θα τον πετύχουμε σε ένα από τα κλασσικά στέκια σε κάποια νυχτερινή βόλτα, ειδικά τώρα που η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει και πλησιάζουμε στην περίοδο του «τουρμπόκαιρου».
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 1.619 cc
Διάμετρος διαδρομή: 77,5 x 85,8mm
Σχέση συμπίεσης: 9,5:1
CP-Carillo πιστόνια oversize 0,5mm
ZRP μπιέλες
ACL μέταλλα στροφάλου
ACL μέταλλα μπιελών
ARP βίδες μπιελών
ARP βίδες κεφαλής και στροφάλου
Block Guard custom
Supertech ελατήρια και retainers βαλβίδων
Supertech οδηγοί βαλβίδων
Supertech βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής
Υβριδικό turbo από την Ansa Turbo Systems
TIAL 38mm external wastegate
TIAL σκάστρα
Boubis Cams Stage 2 εκκεντροφόροι
Front mount intercooler από Ibiza Cupra 20VT
Μπεκ ψεκασμού από Opel GT
GP Exhaust Downpipe 70mm
GP Exhaust cat-back εξάτμιση 63,5mm
Engine Tech by Dakis ρεκτιφιέ
Engine Tech by DAKIS ροϊκή εξέλιξη
ACE Motorsport ECU remap
AEM Water methanol kit
Pipercross φιλτροχοάνη
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Εξάφτερος δίσκος από την G-Racing
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εργοστασιακή
ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
PRD 700 Boost controller
ΦΡΕΝΑ
Εργοστασιακά
ΤΡΟΧΟΙ
Εργοστασιακές 7Jx17in
NS-2R Nankang 215/45
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ
ΚΜ/Η SEC
0-60 4,02
0-80 5,19
0-100 6,44
0-120 8,26
0-140 10,13
0-160 12,42
0-180 15.26
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ
M SEC @ KM/H
18 2.71 @ 44.91
60 5,22 @ 80,77
100 6,77 @ 103.31
200 9.51 @ 135.87
400 14,26 @ 174,48
Αρθρογράφος
Δοκιμές Αυτοκινήτου CarTest.gr
H νέα, πρωτοποριακή τεχνολογία Exit Warning της Ford αποδεικνύεται σωτήρια για τους δικυκλιστές.