Audi TT-RS 8S 640Ps

Audi TT-RS 8S 640Ps

Plot twist!

Είναι πολύ ευχάριστο όταν η δουλειά μας αναγνωρίζεται από ανθρώπους που ξέρουν να ξεχωρίσουν το καλό από το μέτριο και την ποιότητα από την ποσότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές κάθε μήνα που μου στέλνουν αναγνώστες προσωπικά μηνύματα στο Instagram για να μου πουν κάτι που γούσταραν για κάποιο τεύχος ή κάποιο συγκεκριμένο άρθρο. Το αστείο είναι ότι ορισμένοι μου λένε ότι μόλις βλέπουν ότι το τεύχος έχει δοκιμή μοντέλο της BMW, ξέρουν από πριν ποιος το έχει γράψει!! Επειδή όμως είμαστε γνήσιοι petrolheads και φυσικά όχι εγκάθετοι με κάποια συγκεκριμένη μάρκα (ίσως με εξαίρεση την Porsche…), σε αυτό το τεύχος παίζω το extreme plot twist και δίνω την BMWδοσκυτάλη στον Κώστα που δοκίμασε την εξαιρετική M4 F83 της Aktiv για να αναλάβω ένα κόσμημα της Audi. Το demo car της Raceroms, TT RS. Έχουμε δοκιμάσει πολλά παραδείγματα από το κορυφαίο sportscar της Audi, από ελαφρώς βελτιωμένα πρώτα στάδια μέχρι fully-built spec τετραψήφιας ιπποδύναμης. Όλα αφορούν την δεύτερη γενιά όμως. Εδώ έχουμε το τελευταίο TT RS, με κωδικό 8S, που ανέβασε το TT στο penthouse των sportscars. Δεν έχει την άκρως διασκεδαστική ουρά διαβήτη της BMW M2, την εμπλοκή και ακρίβεια της 718 Cayman ή την ανάλαφρη αμεσότητα μίας Lotus Exige, όμως το κορυφαίο TT κάνει κάτι πολύ καλύτερα και πιο «αβίαστα». Να πηγαίνει γρήγορα στο 9/10 από οδηγό που σίγουρα δεν είναι 9/10 χωρίς μάλιστα να τον αγχώσει ποτέ. Αν μάλιστα οι συνθήκες του δρόμου δεν είναι τόσο καλές (βροχή, υγρασία κ.λπ.), εκεί το TT RS με την εξαιρετική τετρακίνησή του θα «σκουπίσει τα πόδια του» από την συντριπτική πλειοψηφία των sportscars.

Μικρογραφία R8

Δεν είναι υπερβολή. Το TT RS μπορεί άνετα να θεωρηθεί μία μικρογραφία του R8 mk2. Ναι, δεν έχει τις πληθωρικές διαστάσεις και την κεντρομήχανη διάταξη του supercar της Audi, όμως το look και το εσωτερικό έχουν πολλές ομοιότητες, ενώ ένα καλό πρώτο στάδιο είναι αρκετό για τον φανταστικό 5κύλινδρο να αγγίξει τα 540Ps της απλής -όχι V10 Plus- έκδοσης. O 2.5TFSI στην τελευταία EA855 EVO γενιά του ανανεώθηκε σημαντικά σε επίπεδο τριβών και απωλειών, τσίμπησε AVS (Audi valvelift system) και στην εξαγωγή, αποδίδοντας από το εργοστάσιο 400 ολοζώντανα καλογυμνασμένα άλογα, όμως αρκεί μονάχα ένα σφύριγμα από το βελτιωτικό ράντζο για να έρθουν στην αγέλη μερικές 100άδες ακόμα. Ο Γιώργος, ιδιοκτήτης της Raceroms, το επέλεξε λόγω του πολυτάλαντου χαρακτήρα του, που μπορεί να γίνει τρομερά γρήγορο και ταυτόχρονα να παραμένει απόλυτα καθημερινό χωρίς το παραμικρό θέμα αξιοπιστίας. Έχουν περάσει διάφορα γρήγορα αυτοκίνητα από το γκαράζ του, όπως MINI Countryman JCW και Ford Focus RS mk3. Κανένα δεν είχε μείνει εργοστασιακό, ενώ το Focus ήταν το πρώτο βελτιωμένο RS mk3 που δοκιμάσαμε πίσω στο μακρινό 2017 (τεύχος 17). Έφτασε να αποδίδει πάνω από 400Ps και όταν ο Γιώργος βαρέθηκε να αλλάζει φλάντζες και μπλοκ (έφτασε να αλλάξει 3), στην τελευταία ανακατασκευή του μοτέρ, το έδωσε και είπε να πάρει κάτι ακόμα πιο γρήγορο και…αξιόπιστο. Το 2021 αγόρασε το TT RS mk3. Φυσικά και δεν είχε σκοπό να το αφήσει stock (ποιος Powerάς θα μπορούσε εξάλλου να μην γαργαλήσει τον 5κύλινδρο; Ειδικά εξάτμιση παίζει να του άλλαζα την πρώτη μέρα που θα το είχα στα χέρια μου), όμως η ενασχόληση με τις βελτιώσεις και τους προγραμματισμούς στην Raceroms τον έπεισαν ότι πρέπει να πάει για ένα ολοκληρωμένο Stage 2 για να ξέρουν ακριβώς τι μπορούν προσφέρουν και στους πελάτες τους.

Stage 2 και λίγο Stage 3!

Η αρχή έγινε φυσικά με το turbo. Η TTE ή TheTurboEngineers είναι πασίγνωστη για τα ποιοτικά turbo που κατασκευάζει και εδώ επιλέχθηκε η TTE 777. Οι μηχανικοί της TTE παίρνουν την εργοστασιακή τουρμπίνα της Borg Warner (συμφέρει να στείλετε τη δική σας για core exchange, αφού έτσι θα χρεωθείτε €3.100, ενώ σαν ολοκαίνουριο turbo θα ανεβείτε στα τσουχτερά €5.600), αλλάζουν τις φτερωτές -γομαράκι στον συμπιεστή με 65,8mm-, ενώ κάνουν μέχρι και porting στην πολλαπλή εξαγωγής για να εξομαλυνθεί η μετάβαση σε κάθε αυλό και να βελτιωθεί η ταχύτητα και η ροή των καυσαερίων, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση της σημαντικά μεγαλύτερης φτερωτής στροβίλου με 9 πτερύγια. Η TTE αναφέρει ότι το συγκεκριμένο turbo μπορεί να αποδώσει μέχρι 750Ps με βενζίνη πρατηρίου και μέχρι 850Ps με E85. To turbo ρουφάει μανιασμένα αέρα μέσω του kit εισαγωγής της CTS Turbo που περιλαμβάνει τεράστιο φίλτρο αέρα και εξίσου τεράστιες αλουμινένιες σωληνώσεις διαμέτρου 102mm. H εξαγωγή είναι υπόθεση της Scorpion Exhaust και μιλάμε για turbo-back σύστημα που ξεκινάει από decat downpipe 80mm (-6,8kg από τον καταλύτη) και συνεχίζει σε σωληνώσεις 80mm μέχρι το τελικό (άλλα 5kg στον κουβά για το catback σύστημα). Το σύστημα γλιτώνει δηλαδή συνολικά 11,8kg και διατηρεί τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα κλαπέτα ανάλογα με το επιλεγμένο mode. To Evo 3 Intercooler της Wagner Tuning με το μεγάλο ψυγείο διαστάσεων 515x367x95mm παρέχει 84% μεγαλύτερη επιφάνεια ψύξης και 101% μεγαλύτερο όγκο αέρα σε σύγκριση με το εργοστασιακό -σχετικά μικρό- intercooler.

Επέμβαση στο εσωτερικό του μοτέρ δεν έχουμε σε αυτό το στάδιο, έχουμε όμως στο σύστημα τροφοδοσίας. Η νέα 5άδα περιλαμβάνει μπεκ Bosch EV14, παροχής 980cc/min, είναι plug&play kit (με έτοιμα πριζάκια) και φυσικά απαιτούν συγκεκριμένο πρόγραμμα για να λειτουργήσουν. Κανένα πρόβλημα εδώ. Ο Γιώργος είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει όλους τους προγραμματισμούς στην Raceroms, οπότε δεν θα μπορούσε να αφήσει το καμάρι του χωρίς ψαγμένη χαρτογράφηση.

Το Stage 3 πρόγραμμα της εταιρείας σηκώνει πίεση 2,15bar, σταθερό, χωρίς καθόλου overboost, με τα οποία έχουν δει στο τετρακίνητο δυναμόμετρο της Raceroms 640Ps, με 75,6kgm ροπής. Φυσικά το «ψαγμένο» στο πρόγραμμα δεν είναι η απουσία overboost, αλλά το γεγονός ότι ο Γιώργος έχει ρυθμίσει την ECU να σηκώνει πίεση 2,15bar μόνο όταν αυτή βλέπει θερμοκρασία εισαγωγής κάτω από τους 35o C. Αν η θερμοκρασία στην εισαγωγή υπερβαίνει τους 35o C, τότε σηκώνει 1,8bar, με τα οποία το TT RS αποδίδει 560Ps.

Street Credit

Φωτογραφίσαμε το TT RS στο Florida Retail Park της Θεσσαλονίκης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκείνο το απόγευμα πέρναγε άπειρος κόσμος. Εκ των οποίων το 95% κοντοστεκόταν και χάζευε το μπλε TT. Δυσκολευτήκαμε πολύ με τον Σφίτη να έχουμε καθαρά κάδρα χωρίς κόσμο. Βέβαια εκεί που γινόταν πάρτυ ήταν όταν το βάζαμε μπροστά για να το μετακινήσουμε. Όλοι έβγαζαν αμέσως κινητά για να αποθανατίσουν τη στιγμή με φωτογραφίες και video. Ο Γιώργος δεν έχει επέμβει στην εμφάνιση, δεν υπάρχει λόγος εξάλλου να πειράξεις κάτι στο “RS spec” που είναι ήδη εξαιρετικά επιθετικό, με αποθέωση την μεγάλη σταθερή αεροτομή. Το μόνο που άλλαξε είναι τις εργοστασιακές ζάντες που έδωσαν θέση στις flow-formed Japan Racing SL01 σε μικρότερη διάσταση 8,5Jx18in, με ελαστικά All Season διάστασης 255/40. Είπαμε το αυτοκίνητο είναι καθημερινό εξού και τα 4season λάστιχα που είναι χρήσιμα για να κάνεις παντιλίκια με χαμηλές ταχύτητες (έχουμε πιο rear-biased Quattro στο TT RS, το ξεχάσατε;) και τον 5κύλινδρο να γουργουρίζει στις μεσαίες rpm.

Το προφίλ ισχύος είναι μεθυστικό. Δεν έχει καμία σχέση π.χ. με βελτιωμένο δίλιτρο TSI. Η πίεση χτίζεται πιο σταδιακά, στις 3.000rpm αρχίζει να σε σπρώχνει λίγο και στις 4.200rpm που έχει full πίεση σε κάνει να βλέπεις τον δρόμο σε warp-speed. Η αναβάθμιση στην μονάδα TCU του κιβωτίου αλλάζει την πίεση στους συμπλέκτες από τα 19bar στα 21bar, κάνοντας το DQ500 να αλλάζει αστραπιαία, με τον ρυθμό επιτάχυνσης να μην μειώνεται ποτέ. Και έχεις πάντα και αυτό το εκκωφαντικό κρεσέντο του 5κύλινδρου να σε τσιγκλάει –Έλα πάτα, αφού ξέρουμε και οι 2 ότι το θέλεις… Και βρίσκεσαι συνεχώς να οδηγείς σαν Hoonigan γιατί είσαι ανήμπορος να σταματήσεις. Δεν γράφω τυχαία στο πρώτο πρόσωπο, καθώς ο Γιώργος μου εμπιστεύτηκε το καμάρι του και παρά τον σεβασμό που έδειξα δεν μπορούσα να μην ρουφήξω μερικές απολαυστικές δόσεις από το 5κύλινδρο «μεδούλι». Έδωσα τη σκυτάλη στο Γιώργο για να κάνει τις μετρήσεις που λόγω υψηλής θερμοκρασίας (η δοκιμή έγινε στις τελευταίες μέρες του Ιουλίου) περιοριστήκαμε σε ένα αξιόλογο 100-200km/h που το TT RS έγραψε σε 6,05sec. Υπάρχει όμως και έτοιμο ακόμα πιο «τούμπανο» Stage 2, με περισσότερη πίεση με το δυναμόμετρο να σταματάει στα 704Ps και το Dragy να σημειώνει 100-200km/h σε 5,3sec. Ίσως την επόμενη φορά που θα ανέβουμε Θεσσαλονίκη να μην είναι stock block…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 2.480cc

Διάμετρος x Διαδρομή: 82,5mm x 92,8mm

Σχέση συμπίεσης: 8,8:1

TTE777 plug&play Turbo

CTS Turbo kit εισαγωγής αέρα

Scorpion exhaust decat turbo-back εξάτμιση 80mm

Wagner Tuning Evo 3 front mount intercooler

Bosch EV14 μπεκ έμμεσου ψεκασμού 980cc/min

Raceroms ECU remap με πίεση 2,15bar

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Raceroms TCU remap

ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΦΡΕΝΑ

Εργοστασιακά

ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Εργοστασιακά

ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντες Japan Racing SL01 8,5Jx18in

Ελαστικά Vredestein Ultrac 245/45

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

100-200 6,05

Tuned by:

Raceroms Thessaloniki

Αγίας Αναστασίας και Λαέρτου

Philippos Business Center

Πυλαία Θεσσαλονίκης

Tel: 2311 11 2990

Web: www.raceroms.com

 

Αρθρογράφος

 

Ιπτάμενο αυτοκίνητο από την Suzuki

Ιπτάμενο αυτοκίνητο από την Suzuki

Η Suzuki ανακοινώνει έναρξη συνεργασίας της με την SkyDrive για την εξέλιξη και την κατασκευή ιπτάμενων αυτοκινήτων .