F1 in Schools 2017
Δεν είναι πολλές οι φορές που ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες ενός κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος εφαρμογών STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Το F1 in schools, όμως, είναι το κλειδί για την επιτυχία, σε ένα χώρο, που κάθε άλλο παρά προσβάσιμος είναι. Την αυτοκινητιστική Μέκκα, που ακούει στο όνομα Formula 1. Αλλά ο διαγωνισμός αυτός είναι κάτι ακόμα περισσότερο από μια λαμπρή επαγγελματική καριέρα στο εξωτερικό.
The Concept
Το πρόγραμμα F1 in schools οδηγεί τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στην εμπειρική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις φυσικές επιστήμες, τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, το σχεδιασμό και την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, τη μηχανική και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Το F1 in schools ακολουθεί τις βασικές αρχές μιας ομάδας Formula 1, αναπτύσσοντας πολύτιμες ικανότητες μέσω της ομαδικής μελέτης και εργασίας, της έρευνας και εξέλιξης, αλλά και του λεγόμενου trial and error, δηλαδή των δοκιμών, στις οποίες εμφανίζονται προβλήματα και ολόκληρη η ομάδα λειτουργεί σαν ένα, προκειμένου να προσπεράσει το πρόβλημα και να βελτιωθεί στα σημεία. Έτσι, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά, στα πρότυπα επαγγελματικών ομάδων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το F1 in schools λαμβάνει χώρα εδώ και 14 χρόνια σε περισσότερες από 30 χώρες, παγκοσμίως, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 17.000 μαθητών, ηλικίας 9-19 ετών. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, καθώς και φοιτητές που δεν έχουν συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας τους. Το αντικείμενο του Διαγωνισμούείναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας μικρογραφίας μονοθεσίου Formula 1. Λειτουργώντας σε ομάδες 4-6 μελών, το κάθε μέλος αναλαμβάνει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους, προετοιμάζει ένα αναλυτικό Business Plan και αναζητά ενεργούς υποστηρικτές και χορηγούς της προσπάθειάς τους. Οι ομάδες ενθαρρύνονται να συνεργάζονται με φορείς από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό χώρο. Με τον τρόπο αυτό, η εκπαίδευσή τους σε διάφορους τομείς γίνεται με τον πιο διασκεδαστικό γι’ αυτούς τρόπο, ενώ, πέραν της μαθησιακής πλευράς, προάγεται η ομαδικότητα, οι ικανότητες επικοινωνίας, οι έννοιες του marketing και της προώθησης, καθώς και η γενική ιδέα του επιχειρείν και η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας, αλλά και με διάφορους άλλους φορείς από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό χώρο, καθώς και με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Ο διαγωνισμός F1 in schoolsπεριλαμβάνει αγώνες, που διεξάγονται κάθε χρόνο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι τρεις πρώτες νικήτριες ομάδες εκπροσωπούν τη χώρα τους σε ένα παγκόσμιο τελικό, που διενεργείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή 40 περίπου ομάδων από 25 διαφορετικές χώρες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στη χώρα μας για 6η συνεχόμενη χρόνια, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50 σχολείων. Οι Ελληνικές ομάδες έχουν βρεθεί πολλές φορές στους τελικούς, με κορυφαία στιγμή το 2016, όπου, στους Παγκόσμιους Τελικούς στο Austin, η ομάδα Infinite Racing των Εκπαιδευτήριων Μαντουλίδη κατέλαβε την 1η θέση, από 39 ομάδες που συμμετείχαν από 23 χώρες απ’ όλον τον κόσμο.
The Race
Οι μαθητές σχεδιάζουν σε υπολογιστή μία μικρογραφία αυτοκινήτου Formula 1, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο λογισμικό 3D CAD, κατάλληλο για σχεδιασμό αντικειμένων σε υπολογιστή. Οι μαθητές ελέγχουν σε εικονική αεροσήραγγα σε πρόγραμμα υπολογιστή την αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος της ομάδας τους ή εξαρτημάτων αυτού, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό προσομοίωσης ρευστών CFD (Computational Fluid Dynamics). Τα λογισμικά προγράμματα 3D CAD και CFD προσφέρονται δωρεάν από τους διοργανωτές σε όλες τις ομάδες μαθητών, που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Στη συνέχεια, οι μαθητές κατασκευάζουν τα μοντέλα τους από ειδικό model block (ξύλο balsa), χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο λογισμικό 3D CAM (Computer Aided Manufacture), κατάλληλο για κατασκευές αντικειμένων. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα μοντέλα F1 κινούνται με φυσίγγια CO2 και ταχύτητα περίπου 60-70km/h, πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους 24m, στην οποία είναι συνδεμένα με ένα λεπτό νήμα. Με χρήση αισθητήρων και κατάλληλο εξοπλισμό, μετρούνται οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών κατά την εκκίνηση, αλλά και ο συνολικός χρόνος κάλυψης της πίστας. Εκτός από τις συνολικές επιδόσεις του μονοθεσίου, κρίνεται και η τελική εργασία των μαθητών (portfolio) και τα υπόλοιπα στοιχεία σχετικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή του μοντέλου, που προσκομίζουν την ημέρα του αγώνα. Οι Ελληνικοί τελικοί θα πραγματοποιηθούν στις 5-7 Μαΐου και το Power Automotive Magazine θα βρίσκεται δίπλα στις Ελληνικές ομάδες και τα λαμπρά αυτά νέα μυαλά.
Αρθρογράφος
Δοκιμές Αυτοκινήτου CarTest.gr
Οι Mercedes-Benz GLΑ250e και CLA250e έρχονται με περισσότερη αυτονομία, περισσότερη ισχύ και λιγότερη κατανάλωση.