Toyota Starlet EP70 Turbo 304WHP

Toyota Starlet EP70 Turbo 304WHP

Το αυτοκίνητο ξεκίνησε την πολυτάραχη ζωή του το 1989 ως ένα αθώο 1.000αράκι. Με χαμηλό επίπεδο εξοπλισμού, είχε κύριο στόχο να εξυπηρετεί αξιόπιστα τον ιδιοκτήτη του στις καθημερινές του μετακινήσεις. Αργότερα, έπεσε στα χέρια του Δημήτρη Μπαρμπαρή όπου και ανέλαβε ένα διαφορετικό ρόλο. Μετά έφτασε στα χέρια του Γιώργου  και τότε το project «ξέφυγε». Κύριο μέλημα για όποιον κυνηγάει τις επιδόσεις, είναι το χαμηλό βάρος. Οπότε ξεκίνησε ένα πρώτης τάξεως ελάφρωμα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η ήδη ελαφριά καρότσα να ζυγίζει μετά μόλις 670kg (δίχως οδηγό). Αν αναρωτιέσαι πως είναι αυτό δυνατό, η απάντηση είναι μάλλον απλή: ξέχνα κάθε είδους ανέσεις όπως ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές, καθίσματα - πέραν του Sparco Sprint του οδηγού, μοκέτες, ρεζέρβα, κ.λπ. Οι περισσότεροι θα σταματούσαν κάπου εδώ, αλλά όχι, δεν φτάνουν αυτά, στη δίαιτα προστέθηκε και το κόψιμο των εσωτερικών λαμαρινών που στερεώνουν τις πόρτες, τα τζάμια που αλλάχθηκαν με lexan -πλην του μπροστινού- καθώς και η αφαίρεση κάθε είδος πλαστικού, πλην του ταμπλό. Ωραία ως εδώ, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πως με τόσο λίγο βάρος στον πίσω άξονα το αυτοκίνητο γίνεται δύστροπο. Σε αυτό έχουν... ένα δίκιο, μιας που στα φρένα έχει μια τάση να ανασηκώνεται, αλλά ποιος λέει όχι σε μια παιχνιδιάρικη ουρά; Στην τελική, το μόνο που σε νοιάζει είναι τι θα δείξει πάνω στη ζυγαριά, και εκεί ο ιδιοκτήτης έμεινε υπέρ ικανοποιημένος. Με μια πρόχειρη μαθηματική πράξη, η αναλογία κιλών ανά ίππο, αν υποθέσουμε πως το αυτοκίνητο αποδίδει 340 άλογα στο στρόφαλο, έχουμε το μαγικό 1,97! Ώρα να εξετάσουμε όμως, πώς βγαίνουν τόσα άλογα από ένα τόσο μικρό κινητήρα.

4E-FTE tuning!

Ο μικρός και πλέον δημοφιλής 1.300άρης της Toyota αποτελεί εξαιρετική βάση για βελτίωση. Τοποθετήθηκε ένας 4Ε κινητήρας, μιας που στην υπερτροφοδοτούμενη μορφή του έχει αποδείξει πως -με κλειστό μοτέρ- φλερτάρει εύκολα στα 200 άλογα. Τώρα όμως ο πήχης έχει μπει αρκετά πιο ψηλά, οπότε ο κινητήρας λύθηκε, στάλθηκε στο ρεκτιφιέ του Δάκη και εκεί τοποθετήθηκαν oversize 74,5mm πιστόνια Wiseco, μαζί με Scat μπιέλες. Η προτίμηση στις καλιφορνέζικες μπιέλες είναι λόγω της παροιμιώδους αντοχής τους, αφού στην κατασκευή τους ακολουθείται σφυρηλάτηση 2 σταδίων, έτσι ώστε να είναι εγγυημένη η ανθεκτικότητά τους.

Ο εργοστασιακός στρόφαλος ζυγίστηκε, γυαλίστηκε και ελαφρώθηκε, με σκοπό να αυξηθεί η ευστροφία του κινητήρα. Με βίδες ARP και φλάντζα συμπίεσης Nava, όλα είναι έτοιμα να κλείσουν. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις φλάντζες αυτές, πρόκειται για ιταλική εταιρία που κατασκευάζει φλάντζες κεφαλής από PVC με inox δαχτυλίδια (ο-rings), έτσι επιτυγχάνεται η σωστή σφράγιση του κυλίνδρου ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα καψίματός της.

Κάπου εδώ θα περιμένατε να διαβάσετε μαγικές αλχημείες όσον αφορά την κυλινδροκεφαλή. Για retainer από υλικό μετεωρίτη που έπεσε στο Σιδηρόκαστρο πριν από 17.000.000 χρόνια, τετραπλά σκληρά ελατήρια κινητήρα F1 και άγριους εκκεντροφόρους που γυρνούν 360 μοίρες με καμιά 20αριά βύθισμα. Ξεχάστε το, τα πάντα είναι εργοστασιακά... Το αυτοκίνητο με το συγκεκριμένο setup δεν ξεπερνάει ποτέ τις 8.000rpm, ενώ ακόμη και στις μετρήσεις, ο οδηγός έκανε αλλαγές στις 7.500rpm, άρα δεν χρειάζονται! Εκεί που έγιναν τροποποιήσεις είναι στη ροή της stock πολλαπλής εισαγωγής, κάτι που επιμελήθηκε με επιτυχία PMC. Από τον ίδιο προέρχονται οι σωληνώσεις και η εξάτμιση, ενώ το front mount intercooler είναι της Autobahn 88. Τα μπεκ έχουν παροχή 440cc/min και προέρχονται από την 2λιτρη τουρμπάτη Celica ST165. Τα κόκκινα μπουζοκαλώδια της Nology, σε συνδυασμό με τα 9άρια πλατινένια μπουζί της NGK, φροντίζουν για τον τέλειο σπινθήρα στον θάλαμο καύσης. Ενορχηστρωτής όλων, η stand alone ECU Power FC που έχει προγραμματιστεί από την Re-Action Engineering. Ένα ακόμα έξυπνο gadget που υπάρχει στο αυτοκίνητο, είναι το Wotbox, στο οποίο έχει συνδεθεί το flatshift, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σηκώνεις το δεξί πόδι σε κάθε γρήγορη αλλαγή. Αυτό που ελάχιστοι θα φανταζόντουσαν, είναι πως έχει παραμείνει η λειτουργία του Hi-Lo στην πίεση υπερπλήρωσης. Bέβαια, όχι στα εργοστασιακά δεδομένα. Εν ολίγοις, έχουμε για την πρώτη σχέση 1,4bar, και λίγο πριν τα τελειώματα της δεύτερης ενεργοποιείται το hi όπου το αυτοκίνητο σηκώνει πλέον 2bar.

Η μαρμίτα της μετάδοσης!

Αυτό που χρειάζεται το αυτοκίνητο είναι άφθονη πρόσφυση, έτσι ακολουθήθηκε μία μίξη από διάφορα εξαρτήματα της Toyota για να επιτευχθεί ακριβώς αυτό. Για αρχή, έχουμε ένα 5 σχέσεων από μια ειδική έκδοση της Corolla Levin. Αυτή διαθέτει ένα εργοστασιακό, τύπου torsen, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το οποίο βοηθάει  στην εκκίνηση να μην σπινάρει ανεξέλεγκτα ένας από τους μπροστά τροχούς. Επιπρόσθετα, συνεισφέρει τα μέγιστα στην εκκίνηση από στάση, ώστε το όχημα να μείνει στην ευθεία,  ενώ αποτελεί και μία ακόμη δικλίδα ασφαλείας αν κάτι πάει στραβά στις στροφές. Τώρα, όσον αφορά τα γρανάζια του κιβωτίου, εδώ ο μηχανικός έκανε ένα πάντρεμα από το κιβώτιο της Corolla και του Starlet EP-91, επιτυγχάνοντας μακριά πρώτη και δεύτερη σχέση. Παράλληλα, κόντυναν αρκετά οι υπόλοιπες, βοηθώντας το αυτοκίνητο να απλώσει τη δύναμη στην αρχή και μετά να γεμίσει τις ταχύτητες μέχρι την τελική σχέση, όπου βγάζει περίπου 215km/h στον κόφτη! Για το τέλος κράτησα τα ελαστικά: στον πίσω άξονα συναντάμε Yokohama Parada σε 195/50 R15 διάσταση, ενώ εμπρός τα Toyo Proxes R1R 205/50 R15 διάσταση. Ως αποτέλεσμα, για την επίτευξη καλύτερης εκκίνησης στις μετρήσεις η πίεση των πίσω παρέμεινε η εργοστασιακή, ενώ εμπρός έπεσε στο 13,5psi!

Τρελαίνοντας τα χρονόμετρα!

Όλοι θα περίμεναν ακατάσχετο σπινάρισμα από αυτό το αυτοκίνητο, δίχως να μπορέσει ποτέ να περάσει τη δύναμη στο δρόμο. Ο Γιώργος όμως, έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες τις δικές του και του αυτοκινήτου, στήνεται για το πρώτο αναγνωριστικό πέρασμα. Οι στροφές ανεβαίνουν στις 4.000rpm (εκεί που αποδίδεται και η μέγιστη ροπή του κινητήρα), αμολάει το συμπλέκτη και το αυτοκίνητο ξεκινάει σπινάροντας και με τους δύο τροχούς, Τα πρώτα 18μέτρα καλύπτονται σε 2,4sec, μια τιμή ενδεικτική του σπιναρίσματος, παρόλα αυτά, με καλή αλλαγή φτάνει τα πρώτα 100km/h δίχως να κουμπώσει 3η σε μόλις 4,5sec! Το απίστευτο αυτό νούμερο οφείλεται κυρίως στο χαμηλό βάρος και το σωστά κλιμακωμένο κιβώτιο. Η νοητή γραμμή των 402m σπάει σε μόλις 12,35sec με ταχύτητα εξόδου 191,1km/h, τιμή εκπληκτική για ένα Toyota Starlet με μόλις 304WHP! Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με 1,7bar πίεση μιας που η ηλεκτροβαλβίδα του Hi-Lo δε μας έκανε τη χάρη να ανεβάσει 2bar. Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε 100άρα βενζίνη μαζί με ενισχυτικό Torco. Όσον αφορά την αναλογία των δύο, για κάθε 10λίτρα 100άρας βενζίνης τοποθετούνται 170ml Torco, άρα με μια απλή αναγωγή στα 9λίτρα που χωράει το χειροποίητο ρεζερβουάρ καυσίμου, τα 153ml Torco είναι αρκετά. Ένα τεράστιο «μπράβο» στον ιδιοκτήτη Γιώργο για την βελτίωση του αυτοκινήτου του.

 

Αρθρογράφος

 

Ξεκινά η Autotec EXPO 2023

Ξεκινά η Autotec EXPO 2023

Η κλαδική έκθεση σταθμός για την aftermarket αγορά του αυτοκινήτου Autotec EXPO 2023 ανοίγει τις πύλες της από 29.09.23 - 1.10.23