VW GOLF VII 1.2TSI 85PS 5D
Το να είσαι ο τελευταίος απόγονος μιας δυναστείας με «βαρύ» όνομα, όπως αυτό του VW Golf έχει τα καλά του και τα κακά του. Στα «καλά» περιλαμβάνεται το ότι έχεις -σχεδόν- εξασφαλισμένη επιτυχία. Ένα από τα «κακά» όμως, είναι ότι οι δυνατότητες δραστικής διαφοροποίησης από τους προγόνους είναι ελάχιστες. Πάρτε για παράδειγμα το Golf. Το όνομα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1974 σαν αντικαταστάτης του θρυλικότερου ίσως τετράτροχου όλων των εποχών, του VW Beettle. Αν και εκ διαμέτρου διαφορετικό από τον προκάτοχό του, αφού είχε τα πάντα «ανάποδα» (κινητήρας εμπρός, εγκάρσιος, με μπροστινή κίνηση), δεν άργησε να επαναλάβει την επιτυχία του Σκαραβαίου, πουλώντας 1 εκατομμύριο μονάδες μέσα σε 2 χρόνια! Το Golf Μk1 αντικαταστάθηκε το 1983 από το αρκετά μεγαλύτερο και οπτικά διαφορετικό Mk2 το οποίο απέδειξε την δική του αξία πουλώντας 6,41 εκ. μονάδες για να αντικατασταθεί και αυτό με την σειρά του το 1991 από το Golf Mk3 και κάπου εκεί τα Golf... άρχισαν να μοιάζουν μεταξύ τους. Μικρή παρένθεση σε αυτό το σημείο: Η Volkswagen υιοθέτησε την αρίθμηση των γενιών του Golf μόλις φέτος και αφού είχε επικρατήσει άτυπα στην αγορά. Επίσημα δεν υπήρξε ποτέ Golf Mk1, Mk2, Mk3 κλπ...
Ίδιο, αλλά τόσο διαφορετικό
Κοιτάζοντας το μπλε «7άρι» Golf της δοκιμής, τα παραπάνω έρχονται αυτόματα στο μυαλό και απαντούν με κάποιο τρόπο στην φράση «μοιάζει με το προηγούμενο» που άκουσα συχνά τις ημέρες που κυκλοφορούσα με το αυτοκίνητο. Πράγματι, η βασική φόρμα που έχει χαράξει το εργοστάσιο και φτάνει μέχρι το σημερινό Golf «7», έχει τις ρίζες της στο Mk4 του 1997, κατόπιν οδηγίας του τότε Επικεφαλής Σχεδιασμού, Harmut Warkub, o οποίος όρισε το «σχεδιαστικό DNA της Volkswagen» που ήθελε το φαρδύ C-pillar (το μοναδικό κοινό σημείο με τον προπάτορα Golf Mk1), την μακριά γραμμή της οροφής και το χαρακτηριστικό εμπρός και πίσω τμήμα με τα σφηνοειδή φωτιστικά σώματα. Βέβαια το νέο Golf δεν είναι και «τόσο» ίδιο. H γραμμές του είναι αρκετά πιο γωνιώδεις και παρά το πιο αιχμηρό εμπρός τμήμα, το αυτοκίνητο συνολικά έχει τελικά μάλλον πιο συντηρητική εμφάνιση. Παρόλα αυτά οι βασικές του διαστάσεις το θέλουν πιο «σπορτίφ», καθώς είναι μακρύτερο κατά 56mm (4.255mm μήκος), φαρδύτερο κατά 13mm (1.799mm πλάτος χωρίς τους καθρέφτες), χαμηλότερο κατά 28mm (1.452mm ύψος) και με 59mm μεγαλύτερο μεταξόνιο (2.637mm). Παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις και τον πιο πλούσιο (και βαρύ) εξοπλισμό, το νέο Golf είναι ελαφρύτερο κατά 100kg, με τα 40 από αυτά να έχουν εξοικονομηθεί από τους κινητήρες και τα 23kg από το πλαίσιο, χάρις στην νέα πλατφόρμα MQB του Group πάνω στην οποία πατάνε επίσης τα νέα Audi A3, Seat Leon και Skoda Octavia. Φαρδύτερο, χαμηλότερο και ελαφρύτερο λοιπόν το νέο Golf, οπότε έχει όλα τα φόντα για στιβαρό πάτημα στο δρόμο, δεδομένου του ήδη καλού στησίματος του Golf Mk6.
«Βασικός», αλλά προηγμένος κινητήρας
Οι πρώτες εκδόσεις βενζίνης του νέου Golf που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής φορούν τους 1.2TSI με 85 και 105PS και 1.4TSI με 122 και 140PS. Η έκδοση της δοκιμής μας είναι η «βασική» με τον 1.2TSI των 85PS, τεχνολογίας BlueΜotion. Πρόκειται για κινητήρα της νέας γενιάς ΕΑ211 η οποία εξελίχθηκε παράλληλα και με γνώμονα την πλατφόρμα MQB. Εδώ η τοποθέτηση του κινητήρα γίνεται όπως στους diesel της προηγούμενης σειράς, δηλαδή με ελαφριά κλίση προς τα πίσω και την εξαγωγή προς την μεριά του καθρέφτη, καθώς η κυλινδροκεφαλή έχει περιστραφεί κατά 180 μοίρες. Οι βαλβίδες είναι πλέον 4 ανά κύλινδρο, αντί για τις 2 της προηγούμενης γενιάς TSI (ΕΑ111), ενώ έχει γίνει εκτεταμένη δίαιτα ώστε το βάρος να μειωθεί κατά 20%. Έτσι, το μπλοκ τώρα είναι αλουμινένιο και πολλά εξαρτήματα έχουν ενοποιηθεί μεταξύ τους. Η εξαγωγή έχει την βάση της τουρμπίνας και τον καταλύτη σε ένα ενιαίο σύνολο, η λεκάνη του κάρτερ έχει το φίλτρο λαδιού ενσωματωμένο, το καπάκι των βαλβίδων έχει χυτά τμήματα του valvetrain και η πολλαπλή εισαγωγής είναι ένα ενιαίο τμήμα με το intercooler. Εκτεταμένη δίαιτα έχει γίνει και στα κινούμενα μέρη, με τις μπιέλες να είναι ελαφρύτερες κατά 30% και τον στρόφαλο κατά 21%, ενώ η κίνηση των εκκεντροφόρων γίνεται τώρα με ιμάντα, αντί καδένα, για μείωση των τριβών. Η πολλαπλή εξαγωγής είναι επίσης ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή, αλλά αυτή η κίνηση εδώ εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς, πέρα από την μείωση του βάρους. Με αυτόν τον τρόπο ο κινητήρας φτάνει γρηγορότερα σε θερμοκρασία λειτουργίας, αντίστοιχα θερμαίνεται γρηγορότερα και ο χώρος των επιβατών, η θερμοκρασία της εξαγωγής όμως είναι χαμηλότερη κατά 100οC και όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα μείωση της κατανάλωσης κατά 2lt/100km σε πλήρες φορτίο (τελική ταχύτητα). Ταυτόχρονα έχουμε σημαντική μείωση στις εκπομπές CO2.
Κάθε έκδοση του νέου Golf έχει σαν στάνταρ σύστημα Stop/Start, το οποίο προσφέρει μείωση της κατανάλωσης κατά 4% και σύστημα επαναφόρτισης της μπαταρίας κατά την επιβράδυνση που προσφέρει μείωση τις εκπομπές CO2 κατά 4%. Στην περίπτωση του 1.2TSI των 85PS η μέση κατανάλωση βρίσκεται στα 4,9lt/100km (0,6 λιγότερα από τον προηγούμενο κινητήρα) και 113g/km CO2.
Ηλεκτρονικά καλούδια (πολλά...)
Η VW έχει δώσει μεγάλη βάση στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που συνοδεύουν το νέο της παιδί και τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό, όπως το Μulticollision Βrake που σε περίπτωση πρόσκρουσης φρενάρει το αυτοκίνητο ώστε να αποφευχθούν περεταίρω συγκρούσεις και το PreCrash που ενεργοποιεί τους προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας και κλείνει τα παράθυρα σε περίπτωση επερχόμενης σύγκρουσης. Επίσης στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκει το ESP, το οποίο περιλαμβάνει λειτουργία ηλεκτρονικού «διαφορικού» XDS, όπου τα φρένα επιβραδύνουν τον τροχό που σπινάρει, το ηλεκτρονικό χειρόφρενο που συνδυάζεται με σύστημα Auto Hold και επτά αερόσακοι.
Οδηγώντας
H συντηρητική εξωτερική εμφάνιση συνεχίζεται και στο εσωτερικό, το οποίο επίσης είναι κομψό και άνετο, αλλά σχεδιαστικά αδιάφορο. Η γνώριμη γερμανική ποιότητα όμως είναι παρούσα στον υπερθετικό βαθμό, αφού τα υλικά στο ταμπλό και τις πόρτες είναι κορυφαίας ποιότητας και συναρμογής και το ίδιο ισχύει με την επένδυση των καθισμάτων. Η ηχομόνωση είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα. Όταν το Golf κινείται, το μόνο που ακούς είναι ο βόμβος του περιβάλλοντα χώρου και ελάχιστοι αεροδυναμικοί θόρυβοι.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου, νιώθεις σαν να οδηγείς χρηματοκιβώτιο. Το πλαίσιο είναι πολύ στιβαρό και οι αναρτήσεις είναι σφιχτές, αλλά χωρίς να εμφανίζουν το παραμικρό ίχνος ταλάντωσης από ανεπαρκή απόσβεση. Ακόμη και σε χωματόδρομο να μπεις, αυτό που θα νιώσεις στις ανωμαλίες είναι απλώς ένα κούνημα πάνω κάτω, που δεν γίνεται ποτέ χτύπημα.
Το σημείο όμως που εκπλήσσει με την απόδοσή του είναι ο κινητήρας. Η ροπή του είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς μπορείς να ανεβάσεις σχέση ήδη από τις 1.500rpm και το αυτοκίνητο να επιταχύνει κανονικά. Το δυνατό του φάσμα είναι οι χαμηλομεσαίες στροφές, καθώς μετά τις 4.000rpm ψοφάει και απλά πρέπει να ανεβάσεις ταχύτητα. Η ροπή στις μεσαίες όμως, σε συνδυασμό με την πολύ μακριά 5η του κιβωτίου (140km/h στις 3.000rpm) επιτρέπει στο Golf των 1.200kg και μόλις 85PS να φτάνει με άνεση τα 180km/h στο ταχύμετρο και να τα διατηρεί. Η ροπή του κινητήρα κάνει το μεγάλο σκαλοπάτι ανάμεσα στην 4η και την κατά 40% μακρύτερη 5η ελάχιστα αντιληπτό, αλλά η δυσφορία στις υψηλές στροφές αντικατοπτρίζεται στις ρεπρίζ. Στην πολύ σημαντική ρεπρίζ των 80-110km/h με 4η χρειάζεται μόλις 11,72sec, χρόνος αξιοπρεπέστατος, αλλά για τα 100-140km/h με την ίδια σχέση ο χρόνος πρακτικά... διπλασιάζεται (21,96sec) αφού στα 130km/h με 4η ο κινητήρας έχει ξεπεράσει το ωφέλιμο όριο των 4.000rpm και ο ρυθμός επιτάχυνσης έχει μειωθεί δραστικά. Η ίδια μέτρηση με 5η χρειάζεται καλύτερα ημερολόγιο (37,36sec), αφού είναι τόσο μακριά που φιμώνει την ροπή του κινητήρα. Για να καταλάβετε, αν ο κινητήρας ανέβαζε μέχρι το κόκκινο των 6.000rpm με 5η, το Golf θα έφτανε τα 280km/h! Στον αντίποδα, όταν δεν διστάσεις να χρησιμοποιήσεις το κιβώτιο, το αυτοκίνητο γίνεται γρήγορο όπως φαίνεται και στις μετρήσεις από στάση, όπου για το 0-100km/h χρειάζεται 11,9sec και το 400άρι ολοκληρώνεται σε 18,05sec, χρόνοι πολύ ικανοποιητικοί για 5θυρο hatchback των 85PS.
Ο σπιρτόζικος κινητήρας γίνεται διασκεδαστικός όταν αποφασίσεις να κινηθείς σβέλτα και να εκμεταλλευτείς το εκπληκτικό πάτημα του νέου Golf. Αν αξιοποιήσεις το γεμάτο χαμηλομεσαίο φάσμα θα βγεις γρήγορα από την στροφή και θα φτάσεις το ίδιο γρήγορα στην επόμενη. Μέσα στην στροφή το Golf είναι ακλόνητο και με πολύ υψηλά περιθώρια πρόσφυσης αρκεί να αποφύγεις τις υπερβολές με το τιμόνι. Σε απότομη τιμονιά θα έχεις φυσιολογικά «μούτρα» και, αν επιμείνεις να κρατάς το γκάζι κλειστό, η ουρά θα διώξει και το ESP θα μαζέψει την όλη κατάσταση με ασφάλεια.
Εκμεταλλευόμενος την ελαστικότητα του κινητήρα κινείσαι εντός πόλεως ξεκούραστα, με ελάχιστες αλλαγές σχέσεων και πολύ οικονομικά. Με προσοχή στο γκάζι είδαμε μέχρι και 4,8lt/100km, ενώ σε φυσιολογική χρήση η μέση κατανάλωση είναι στα 7,2lt/100km. Η μέγιστη τιμή που είδαμε ήταν στα 8,2lt/100km κατά την φάση των μετρήσεων, οπότε ο 1.2TSI δείχνει να έχει αρκετά σταθερή κατανάλωση, ανεξάρτητα του οδηγικού στυλ.
Αναμενόμενο...
Το νέο και 7ο κατά σειρά παιδί της δυναστείας των Golf όχι μόνο συνεχίζει την πορεία που χάραξαν οι προγονοί του, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας. Με τιμή που ίσως να μην είναι στα χαμηλά επίπεδα της κατηγορίας του, αλλά συμβαδίζει με τον υψηλό εξοπλισμό ασφαλείας, έχει όλα τα φόντα να γίνει άλλο ένα best seller και να πουλήσει και αυτό μερικά εκατομμύρια μονάδες. Σιγά που δεν θα τα είχε...
Αρθρογράφος
Δοκιμές Αυτοκινήτου CarTest.gr
Η διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη ζωή μας και στην κυκλοφορία στους δρόμους θα αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.