Audi TT 8J Roadster 313Ps
.jpg)
25 χρόνια
Τόσα είναι το TT στην αγορά και πούλησε καλά. Όμορφο, καλοφτιαγμένο, ποιοτικό, άνετο σε καθημερινή χρήση και, όπως όλα τα Audi των τελευταίων 25 χρόνων, μπορεί να γίνει πολύ γρήγορο, αν βάλεις λίγο το χέρι στην τσέπη. Δεν είναι καθόλου περίεργο που πούλησε αρκετά...μόνο που δεν θα πουλήσει άλλο, γιατί η Audi ανακοίνωσε ότι το '23 σταματάει οριστικά η παραγωγή του μοντέλου! Όσο θα περνάνε τα χρόνια θα το βλέπουμε όλο και πιο σπάνια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως θα γίνει συλλεκτικό αυτοκίνητο και θα ανεβάσει τιμή λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και των δυνατοτήτων του. Όπως πχ. αυτό το κόκκινο TT Roadster 2ης γενιάς (8J).
Ο Οδυσσέας Μηνίδης έφτιαξε ένα διακριτικό και όμορφο σύνολο που μπορεί να πάει γρήγορα όταν χρειάζεται, με χαμηλό όμως κόστος και χωρίς να θυσιάσει αξιοπιστία και άνεση. Υπάρχει όμως ένα περίεργο σημείο σε αυτή την ιστορία. Ο Οδυσσέας είναι ιδιοκτήτης της WTS Tuning στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, μιας εταιρείας που είναι πασίγνωστη για τις βελτιώσεις της σε MINI Cooper! Τι έγινε, αλλαξοπίστησε;;; Μπα, πάντα υπάρχουν κάμποσα MINI Cooper στην οικογένεια, απλά ανέκαθεν του άρεσε και το ΤΤ, ενώ θέλει να βγαίνει βόλτες με κατεβασμένη την οροφή και στο δεξί κάθισμα τον Πάμπλο, το αγγλικό bulldog του (αγγλικό bulldog και MINI Cooper είναι αλληλένδετα ως έννοιες, πάνε πάντα πακέτο).
Κωδικός EA113
Τέρμα στοκ ο δίλιτρος TFSI με τα εργοστασιακά 200Ps, που όλοι γνωρίζουμε την βελτιωσιμότητά του, δεν είχαμε δει ποτέ τα αποτελέσματα αυτής σε αμάξωμα καμπριολέ. Με ένα απλό 1ο στάδιο, αυτό που εμείς οι παππούδες κάποτε λέγαμε Φ.Π.Ε, κέρδισε 55% σε δύναμη και ροπή χωρίς να χάσει ούτε ένα χιλιοστό απ' την αξιοπιστία του ή την άνετη λειτουργία του. Η εισαγωγή της ZSpeed αποτελείται από αλουμινένιο σωλήνα και μια φιλτροχοάνη της AEM που κάθεται πίσω απ' το αριστερό φανάρι. Για να βελτιωθεί η ψύξη του εισερχόμενου αέρα, μπήκε ένα kit της Forge που περιλαμβάνει ένα πιο αποδοτικό front mount intercooler και αλουμινένιες σωληνώσεις μαζί με κολάρα. Απ' την ίδια εταιρεία είναι και η σκάστρα που εκτονώνει με πολύ ωραίο ήχο τον περισσευούμενο αέρα, όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι απ' το γκάζι και κλείνει η πεταλούδα.
Για 55% περισσότερη δύναμη και ροπή, το εργοστασιακό σύστημα τροφοδοσίας επαρκεί, άρα δεν χρειάζεται να πας για νέα τρόμπα βενζίνης και μπεκ. Όμως καλό είναι να αλλάξεις τους πολλαπλασιαστές, ο δυνατότερος σπινθήρας είναι πάντα καλοδεχούμενος. Εδώ ο Οδυσσέας έβαλε τους, κλασικούς πλέον για Group VW, πολλαπλασιαστές R8 της NGK, ενώ χρειάστηκε και μια νέα τετράδα πιο ψυχρά μπουζί ιριδίου, πάλι της NGK.
Περισσότερη δύναμη σημαίνει περισσότερα καυσαέρια, έτσι για να μην αποτελεί “bottleneck” το σύστημα εξαγωγής, το αμάξι βρέθηκε στην Theophilos Exhaust. Εκεί κράτησαν μόνο την εργοστασιακή πολλαπλή με το turbo και μπήκε ολοκαίνουρια 76άρα εξάτμιση από downpipe και πίσω. Ο ήχος ζωντάνεψε λίγο, αλλά όχι τίποτα τρελό γιατί το TT είναι κατά κύριο λόγο βολτάδικο. Γρήγορο βολτάδικο.
Μπαμ και μπουμ
Ο Θανάσης Μηνίδης, αδερφός και συνεταίρος του Οδυσσέα, είναι αυτός που ασχολείται με τους προγραμματισμούς. Έτσι σύνδεσε το laptop στον μαμά εγκέφαλο και του πέρασε ένα Stage 2+ πρόγραμμα της WTS Tuning. Το πρόγραμμα είπε 2 κουβεντούλες στο μοτέρ και του ανέβασε τον κόφτη στροφών από τις 6.600rpm που είναι εργοστασιακά, στις 7.200rpm. Έπειτα ήταν η σειρά της τουρμπίνας, η πασίγνωστη Κ03 που φοράνε τα 200άρια. «Γιατί δουλεύεις μόνο μισό bar τόσο καιρό; Σήκωσε 1bar επιπλέον για να δούμε τι πάει να πει σωστή απόδοση». Για overboost έδωσε 1,8bar ώστε όταν λιώνεις το δεξί πεντάλ και ανάλογα με το φορτίο και τις rpm, για μικρές περιόδους μερικών δευτερολέπτων, να βγάζει ο δίλιτρος ακόμη περισσότερη δύναμη και μετά να κρατάει σταθερό 1,5bar.
Το νέο πρόγραμμα επίσης έχει και μερικά ακόμη «δωράκια», όπως flat-shift, antilag (αναγκάζει την τουρμπίνα να δουλεύει σε υψηλές rpm ακόμη και αν έχεις αφήσει γκάζι) και το κλασικό πλέον pops & bangs για να ενημερώνεις τους γείτονες ότι επέστρεψες σπίτι. Κάποια από αυτά είναι χρήσιμα στην γρήγορη οδήγηση, άλλα είναι μόνο για να σε «φτιάχνουν» και να γουστάρεις να πας τάπα συχνά. Το αποτέλεσμα είναι πως με 1,5bar και 7.200rpm, ο 2.0TSI βγάζει 310Ps/6.500rpm και 44kgm/3.500rpm, δηλαδή πλέον έχουμε πλησιάσει τα νούμερα του εργοστασιακού TT-RS!
Βελτιώνοντας λεπτομέρειες
VW Group και ανθεκτική μετάδοση είναι σχεδόν ταυτόσημες έννοιες (εκτός και αν μιλάμε για το μικρό DSG DQ200 ξηρού συμπλέκτη). Τα χειροκίνητα και τα «καλά» DSG κιβώτια είναι πολύ στιβαρά και αντέχουν το ξυλίκι. Οπότε για το ΤΤ των 310Ps δεν θες κάτι περισσότερο από ένα Stage 1 set συμπλέκτη της Sachs Performance, έτσι ώστε να έχεις αντοχή στην αυξημένη ροπή χωρίς να είναι σκληρό και κουραστικό το αριστερό πεντάλ μέσα στην κίνηση. Για θυμήσου όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες ΤΤ χειροκίνητο; Για μένα είναι κοντά στα 2 χρόνια, πλέον είναι αρκετά σπάνια στην αγορά!
Το εργοστασιακό σύστημα πέδησης είναι καλό, δεν ακούς συχνά κάποιον να το «τελειώνει» εκτός και αν πάει τέρμα σε κατάβαση. Για την χρήση που το θέλει ο ιδιοκτήτης του αυτό επαρκεί, όμως αλλάχτηκαν τα τακάκια με σκληρότερα DS2500 της Ferodo για να βελτιώσει το αρχικό δάγκωμα.
Όταν ο Οδυσσέας αγόρασε το TT, ήδη αυτό φορούσε ένα coilover kit της Blueline. Όπως μου είπε και ο ίδιος, «είναι σφιχτό αλλά η ανάρτηση δουλεύει σωστά και δεν κοπανάει πουθενά», απρόσμενα καλά νέα για μια low cost coilover! Και αφού πλέον είμαστε μέσα στους θόλους, αυτές που τους γεμίζουν είναι μια τετράδα μαύρες 18άρες ζάντες εργοστασιακής τοποθέτησης, αλλά όχι από ΤΤ! Κανονικά τις φοράνε τα Audi A3 8Y S-Line του 2022, αν και νομίζω πως ταιριάζουν πολύ περισσότερο εδώ παρά στο μικρομεσαίο μοντέλο. Μαζί με το κατά 5cm χαμήλωμα του ΤΤ, βελτίωσαν πολύ το look του γερμανικού roadster. Α, μια που λέμε για look, μπροστά έχει μπει και ένα μαύρο διακριτικό splitterάκι, που έχει δει καλύτερες ήμερες γιατί βρίσκει συχνά κάτω λόγω χαμηλώματος!
Εκκίνηση
Περίπου 3.500rpm και ελαφρώς πατιναριστή εκκίνηση. Ο συμπλέκτης δεν τραβάει ζόρι, το πρόβλημα είναι τα λάστιχα και το διαφορικό. Το Turanza T005 (225/40) της Bridgestone είναι περισσότερο GT ελαστικό για όλο τον χρόνο, δεν είναι σχεδιασμένο για μέγιστα g. Τρώνε στο κεφάλι και τα 40+kgm του TFSI, οπότε οι εμπρός τροχοί σπινιάρουν αρκετά και θέλουν ζύγισμα με το γκάζι για να βρουν πρόσφυση. Το διαφορικό είναι ελεύθερο έτσι όποιος τροχός σπινιάρει πρώτος, θα τραβήξει και την υπόλοιπη δύναμη. Αυτά, μαζί με το γιαούρτι που έχουν οι Θεσσαλονικείς για δρόμους, έφεραν ένα κακό 18άμετρο σε 2,79sec (43,68km/h), ενώ μετά από άλλα 4sec (6,8sec), το ΤΤ περνάει τα 100km/h. Για το 400άρι θέλει 14,44sec (168,68km/h), χρόνος που δεν είναι αντιπροσωπευτικός της δύναμης, αλλά αντιπροσωπευτικός της έλλειψης πρόσφυσης.
Ψάχνοντας στο αρχείο του περιοδικού, στο τεύχος 27 είχαμε δοκιμάσει ένα BMW 125i χειροκίνητο, που ο τουρμπάτος δίλιτρός του έβγαζε 307Ps (με 49,4kgm). Βαρύτερο απ' το TT μεν, πιο ροπάτο, πισωκίνητο και με φαρδύτερα sport Potenza λάστιχα δε (οπότε πολύυυυυ καλύτερη πρόσφυση). Στο 18άμετρο το BMW είναι μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορο, το 0-100km/h είναι 1,3s πιο χαμηλό, ενώ πέρασε το 400άρι σε 0,7s λιγότερα, με ακριβώς τα ίδια χιλιόμετρα εξόδου. Ψηλά, εκεί που η πρόσφυση δεν παίζει ρόλο, το κόκκινο roadster είναι κατά ένα καπό μπροστά, με 0,2s πιο γρήγορο στα 60-120km/h και 100-200km/h απ’ το μπλε BMW.
Future Classic
Πιστεύω πραγματικά ότι στο μέλλον τα Audi TT θα είναι κλασικά αυτοκίνητα με υψηλές τιμές, όπως βλέπεις κάτι βρετανικά roadster του 70 σήμερα. Οι γεμάτες ηλεκτρικά αυτοκίνητα γειτονιές θα είναι ήσυχες και ξαφνικά θα ακούς τα pops and bangs ενός ΤΤ που θα έχει βγει κυριακάτικη βόλτα. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί και τώρα μπορείς να χαρείς ένα ΤΤ, ο Οδυσσέας μαζί με τον Πάμπλο ήδη χαίρονται το όμορφο κόκκινο roadster.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΤΥΠΟΣ: Τετρακύλινδρος με μπλοκ χυτοσίδηρο και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός: 1.984cc
Διάμετρος x Διαδρομή: 82,5mm x 92,8mm
Συμπίεση: 10,5:1
Aftermarket εισαγωγή αέρα της ZSpeed Performance με φιλτροχοάνη της ΑΕΜ
Πολλαπλασιαστές R8 της NGK
Μπουζί ιριδίου της NGK
Μεγαλύτερο front mount intercooler της Forge
Σωληνώσεις intercooler της Forge
Σκάστρα της Forge
Ολόσωμη εξάτμιση διαμέτρου 76mm της Theophilos Exhaust
Πρόγραμμα WTS Tuning stage 2+
OEM αντλία υψηλής πίεσης
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Εργοστασιακό 6άρι κιβώτιο
Συμπλέκτης της Sachs Performance
ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Μπαρόμετρο της APEXi
ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΦΡΕΝΑ
Coilover ανάρτηση της Blueline
Τακάκια DS2500 της Ferodo
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντες 7,5Jx18in από Audi A3 8Y S-Line
Ελαστικά 225/40 Turanza T005 της Bridgestone
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Μέγιστη ισχύς (Ps/rpm): 313/6500
Μέγιστη ροπή (kgm/rpm): 44/3500
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ
0-60 3,78
0-80 4,97
0-100 6,79
0-120 8,46
0-140 10,71
0-160 13,23
0-180 16,97
0-200 20,97
ΡΕΠΡΙΖ
60-120 4,68
60-160 9,45
100-200 14,18
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ
M SEC @ KM/H
18 2,79 @ 43,68
60 5,18 @ 83,09
100 6,74 @ 99,33
200 9,8 @ 133,91
400 14,44 @ 168,68
Tuned by:
WTS Tuning
Κουντουριώτη 49, Πυλαία Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310 453 663
Site: www.wtstuning.com
Mail: info@wtstuning.com
Αρθρογράφος
Δοκιμές Αυτοκινήτου CarTest.gr
Με την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού συγκροτήματος στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, η Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. δείχνει τον δρόμο για την αειφόρο ανάπτυ...