Vehicle Performance Rating

Vehicle Performance Rating

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να δηλώσεις συμμετοχή σε κάποιο trackday, αλλά δεν το τολμάς επειδή σκέφτεσαι ότι με τα 86 άλογα του Yaris σου, θα γυρνάς στα Μέγαρα σε 1:40 και στις Σέρρες σε όσο χρόνο γυρνάει ένα 991 GT2 RS στο Nürburgring; Επειδή -φυσικά και- δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε GT2 RS, Huracan Performante ή 765LT, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε την οδήγηση σε μία πίστα και να βελτιωθούμε σαν οδηγοί, ανεξάρτητα από το όχημα που οδηγούμε. Μέχρι πρότινος, ο υψηλός χρόνος στο γυρολόγιο αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για να επισκεφτείς μία πίστα... Υπάρχει όμως πλέον μία εφαρμογή που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το τι αποτελεί «καλύτερη επίδοση» σε μία πίστα. Λέγεται Vehicle Performance Rating, έχει εξελιχθεί εξ' ολοκλήρου από νέα, ελληνικά μυαλά, με όρεξη και πάθος για το μηχανοκίνητο αθλητισμό και την οδήγηση σε πίστα και περάσαμε μαζί με τους δημιουργούς του -και με αρκετούς διακεκριμένους αθλητές- μία ολόκληρη μέρα στην πίστα για να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτό.

 

Τι ακριβώς είναι το VPR;

Το VPR αποτελείται από έναν ιδιαίτερα ευφυή, patent pending, αλγόριθμο, ο οποίος επεξεργάζεται δεδομένα GNSS & IMU, τα οποία τροφοδοτούνται από τη συσκευή Symmetry. Το VPR ανιχνεύει με υψηλή ακρίβεια τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος και παρέχει το ποσοστό (%) στο οποίο ο οδηγός τα εκμεταλλεύεται σε κάθε του γύρο. Εν ολίγοις, αποδίδει σε ποσοστιαίο βαθμό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του οχήματος από τον οδηγό του, εισάγοντας για πρώτη φορά έναν κοινό παρονομαστή στο χώρο του motorsport. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε οδηγούς διαφορετικών οχημάτων και ικανοτήτων να αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον και εν τέλει να βελτιώσουν τόσο τις προσωπικές τους οδηγικές ικανότητες όσο και τις επιδόσεις του οχήματός τους, χρησιμοποιώντας εύκολα, προσβάσιμα και υψηλής ακρίβειας δεδομένα.

Τι σας ώθησε στην σύλληψη και στη δημιουργία μίας τέτοιας εφαρμογής;

Πιστεύουμε ότι το motorsport μπορεί -και πρέπει- να γίνει ένα άθλημα για όλους.  Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων απολαμβάνει την οδήγηση και θεωρεί ότι οδηγεί καλά. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές «δοκιμάζει» τις οδηγικές του δυνατότητες με επικίνδυνο τρόπο, σε δημόσιους δρόμους. Αυτό που πιστεύουμε ότι λείπει για να έρθει περισσότερος κόσμος με το αγαπημένο του όχημα στο κατάλληλο περιβάλλον είναι ένα πραγματικό κριτήριο αξιολόγησης και ένα εργαλείο αυτο-βελτίωσης. Η ιδέα μας, λοιπόν, ήταν να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα που θα επιτρέπει σε όλους τους οδηγούς, ανεξαρτήτως οχήματος, να πάρουν εύκολα τις πληροφορίες και την ικανοποίηση που θέλουν στο ελεγχόμενο περιβάλλον της πίστας, με μειωμένα κόστη και αυξημένο κίνητρο. Είμαστε λοιπόν σε θέση να προσφέρουμε μία υπηρεσία προσιτή σε όλους, εξυπηρετώντας ένα ιδιαίτερα ευρύ κοινό: από τον ερασιτέχνη οδηγό έως τον οδηγό αγώνων, τις επαγγελματικές ομάδες, τους διοργανωτές εκδηλώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και τους χώρους διεξαγωγής αυτών.

Σε τι οχήματα βρίσκει εφαρμογή και πώς τοποθετείται η συσκευή;

Προς το παρόν, το VPR εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των open wheelers αλλά και των kart, ενώ σύντομα σκοπεύουμε να εξυπηρετούμε και μοτοσικλέτες. Τοποθετείται με εύκολο και γρήγορο τρόπο, σε όλων των ειδών τα οχήματα, δεν απαιτεί καμία παροχή ρεύματος και «ανεβάζει» τα αποτελέσματα απευθείας μέσω δικτύου GSM.

Και πώς μπορεί το VPR να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε σαν οδηγοί;

Τα δεδομένα που παρέχουμε μαζί με το driving score επιτρέπουν στον οδηγό να παρακολουθεί την πρόοδο που σημειώνει, καθώς επίσης και να αξιολογεί κατά πόσο η διαφορά επίδοσής του οφείλεται στον ίδιο ή σε παραμέτρους του οχήματος ή της πίστας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς, μέχρι πρότινος, η μόνη μέθοδος αξιολόγησης της βελτίωσης του οδηγού ήταν ο χρόνος, που μπορεί να επηρεαστεί από δεκάδες άλλους παράγοντες πέραν της οδηγικής απόδοσης. Παράλληλα, βοηθάμε τον οδηγό να παρακολουθεί με ακρίβεια όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματός του (επιτάχυνση, επιβράδυνση, πλευρική επιτάχυνση κ.λπ.) και να αντιλαμβάνεται άμεσα ποιοι τομείς  χρειάζονται επιπλέον βελτίωση. Δεν χρειάζεται πλέον λόγος το lap time να είναι το «άγιο δισκοπότηρο» και να αποτελεί αυτοσκοπό για να επισκεφτεί κάποιος μία πίστα. Το VPR σού επιτρέπει να βελτιωθείς οδηγικά και να πηγαίνεις στην πίστα συχνότερα, ασχέτως αν η προετοιμασία του οχήματος ή οι συνθήκες της πίστας δεν ευνοούν την επίτευξη ενός καλύτερου χρόνου σε σχέση με την προηγούμενη επίδοση.

Υπάρχει δυνατότητα η μέτρηση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δεδομένα τηλεμετρίας; Σε τι μορφή αρχείου και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον χρήστη;

Βεβαίως. Μετά το πέρας του κάθε session και κατόπιν της ακινητοποίησης του οχήματος, τα αποτελέσματα μεταφέρονται κατευθείαν στο κινητό ή το laptop του χρήστη μέσω ειδικής εφαρμογής, για άμεση πρόσβαση. Παρότι η πλατφόρμα αποτελεσμάτων μας είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει την άμεση εξαγωγή συμπερασμάτων, δίνουμε τη δυνατότητα στο χρήστη να κατεβάσει το αρχείο τηλεμετρίας του για κάθε session σε αρχείο .vbo (όπως και τα προϊόντα της Racelogic) και να το αναλύσει περαιτέρω, αν το επιθυμεί, με εξειδικευμένα προγράμματα τηλεμετρίας.

Πώς υπολογίζεται η βαθμολογία; Τι λαμβάνεται περισσότερο υπόψη από τον αλγόριθμο για να σχηματίσει το αποτέλεσμα;

Η συσκευή μας συλλέγει υψηλής ακρίβειας δεδομένα από κάθε γύρο και τροφοδοτεί τον αλγόριθμό μας με αυτά. Τα δεδομένα «μαρτυρούν» τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος σε κάθε session και επιτρέπουν στον αλγόριθμο να προσομοιώνει έναν «τέλειο χρόνο» βάσει των συνθηκών του κάθε session και κατόπιν να τον συγκρίνει με τον πραγματικό χρόνο που πέτυχε ο οδηγός. Σε αντίθεση με τα συστήματα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δεν προσθέτει απλά τα καλύτερα sectors του οδηγού, αλλά δημιουργεί μέσω προσομοίωσης έναν ιδανικό γύρο (ideal lap) από το μηδέν, λαμβάνοντας υπόψη εκατοντάδες παραμέτρους, όπως τη χάραξη της πίστας, το Camber στροφών, τις υψομετρικές διαφορές, το διάγραμμα επιτάχυνσης οχήματος, το maximum sustained lateral grip κτλ. Υπολογίζει δηλαδή το «ιδανικό πέρασμα» (σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και τις συνθήκες της πίστας) και αξιολογεί κατά πόσο ο οδηγός κατάφερε να πλησιάσει σε αυτό. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά προκειμένου να εξελίξουμε έναν αλγόριθμο ο οποίος να διακρίνει διαφορετικά προφίλ οδήγησης. Σύμφωνα με αυτά ενεργεί προκειμένου να συλλέξει τις μέγιστες δυνατότητες του οχήματος, ανεξάρτητα αν βρίσκεται στο τιμόνι ένας οδηγός αγώνων ή ένας ερασιτέχνης οδηγός. Η σχεδίαση του αλγόριθμου και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων προϋποθέτει απλά έναν οδηγό που προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα. Παρ' όλα αυτά, έχουμε δημιουργήσει μοντέλα εξομοίωσης οδηγικής συμπεριφοράς και όταν δούμε ότι αυτά τα οδηγικά “patterns” δεν είναι φυσιολογικά τότε είτε ο χρήστης θα πάρει ένα χαμηλότερο σκορ από αυτό που μπορεί να κάνει είτε θα λάβει αυτόματα αποτέλεσμα με ένδειξή “invalid” (μη έγκυρο) και με μοναδική πληροφορία τον χρόνο του γύρου του.

 

Για ποιον λόγο σχεδιάσατε δική σας συσκευή και δεν χρησιμοποιήσατε μία από τις ήδη υπάρχουσες στο εμπόριο;

Κάναμε εκτενή έρευνα και πολυάριθμες δοκιμές με τα διαθέσιμα προϊόντα και διαπιστώσαμε ότι δεν πληρούσαν τις απαιτητικές προϋποθέσεις ακρίβειας δεδομένων που επιθυμούσαμε. Πιο συγκεκριμένα, η συσκευή μας (Symmetry) αγγίζει ακρίβεια GNSS 15cm, ενώ δεν παρέχουμε αποτελέσματα αν αυτή ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο. Ενδεικτικά παρόμοιες συσκευές του εμπορίου έχουν ακρίβεια που μπορεί να ξεπεράσει τα 1-2m και κατά συνέπεια να αλλοιώσει τα αποτελέσματα δραματικά. To Position refresh rate της συσκευής μας είναι 10Hz. Πολλές εταιρείες που είχαν προϊόντα με 20Hz επανήλθαν στα 10Hz. Ο λόγος είναι η ακρίβεια που προαναφέραμε, η οποία έχουμε δει ότι στη δική μας εφαρμογή είναι πολύ πιο σημαντική από τα Hz. Αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει ότι σε πολλά GNSS modules η ακρίβεια επηρεάζεται αρνητικά με παραπάνω από 10Hz. Το GNSS module μας συνεργάζεται με έως 3 δορυφορικά συστήματα. Της Αμερικής (GPS), της Ρωσίας (Glonass) και της Ευρώπης (Galileo). Τα παραπάνω συνδυάζονται με κορυφαίας ποιότητας IMU (Μονάδα Μέτρησης Αδράνειας) 9 αξόνων, η οποία αποτελείται από επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και μαγνητόμετρο.

Παράλληλα θέλαμε μία συσκευή η οποία να διαθέτει επιπλέον δυνατότητες, όπως σύνδεση μέσω Bluetooth, GSM και WiFi, που να είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε όχημα και να εκφράζει την αισθητική μας. Το Symmetry αποτελεί μία συσκευή πολύ φιλική στο χρήστη και το μόνο που απαιτεί είναι το πάτημα ενός κουμπιού στην αρχή της ημέρας. Άλλωστε, η φιλοσοφία κατασκευής της ακολουθεί την ίδια γραμμή με αυτή της πλατφόρμας  αποτελεσμάτων, καθώς δίνουμε έμφαση τόσο στην ευχρηστία τους όσο και στο απόλυτο συγχρονισμό αλγόριθμου - συσκευής.

Πόσο κοστίζει η υπηρεσία και πώς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο καταναλωτής;

Παρέχουμε την υπηρεσία σε διοργανωτές, αγωνιστικές ομάδες, αλλά και στις ίδιες τις πίστες αγώνων, οι οποίες με τη σειρά τους διαθέτουν το VPR στους συμμετέχοντες. Εν προκειμένω, το κόστος προς τον τελικό χρήστη καθορίζεται από την πίστα/διοργανωτή. Επιπλέον, θεωρούμε ότι ευνόητα συνυπολογίζεται και η «οικονομία» που κάνει ο χρήστης χρησιμοποιώντας το όχημα του σε μία μορφή που δεν είναι απαραίτητα προσανατολισμένη στην επίτευξη του απόλυτου lap time.

Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή εκτός συνθηκών πίστας;

Για λόγους ασφαλείας, το VPR δεν προσφέρεται σε διαδρομές εκτός πίστας. Παρόλα αυτά, όταν αναφερόμαστε σε εφαρμογές από επίσημες motorsport διοργανώσεις που πληρούν όλους τους κανονισμούς ασφαλείας ( π.χ. αναβάσεις, auto-cross), τότε σαφώς και το VPR μπορεί να τις υποστηρίξει.

Περιμένουμε κάτι νέο μέσα στη χρονιά;

Πολύ πρόσφατα ξεκινήσαμε να δίνουμε δεδομένα ανά session σχετικά με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, την υγρασία, καθώς επίσης και την ταχύτητα, αλλά και την κατεύθυνση του ανέμου. Επίσης δημιουργήσαμε το “Driver’s Page”, όπου εκεί ο χρήστης θα μπορεί να κρατάει σημειώσεις ανά σκέλος και να βλέπει στατιστικές αναλύσεις. Γενικότερα, εξελίσσουμε διαρκώς το προϊόν προσθέτοντας νέα features, καθώς παίρνουμε συνεχώς feedback από τους πελάτες μας και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις ιδέες τους. Στόχος μας είναι το VPR να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο εργαλείο για τον οδηγό, που του προσδίδει τη γνώση και την πληροφορία, με ευκολία και ακρίβεια, που μέχρι πρότινος δεν ήταν διαθέσιμη.

Info:

Website: www.vprating.com

Facebook page: @Vehicle Performance Rating

Ιnstagram page: @vprating

Τι μας είπε για το VPR ο οδηγός kart, Διονύσης Λιβέρης:

Το VPR μού δίνει περισσότερο κίνητρο. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην πίστα προσπαθώ να βελτιώσω το score που έχω, ανεξάρτητα από το τι λάστιχα έχω, ανεξάρτητα από την κατάσταση του κινητήρα μου, πάντα προσπαθώ να φτάσω συγκεκριμένα το 90%. Δεν με νοιάζει τι χρόνο θα γράψω, αρκεί να φτάσω το 90%.

Τι score έχεις τώρα;

Μέχρι στιγμής 89,9%. Πιστεύω πως σήμερα θα πιάσω το 90%. Παράλληλα, έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές στο setup και με καινούργια λάστιχα βλέπουμε πλευρικό 1,88g. Ο συνδυασμός των δύο πιστεύω πως θα φέρει και έναν πολύ καλό χρόνο.

Τι πλεονέκτημα σου δίνει η χρήση του VPR;

Αυτό που μου αρέσει πολύ με το VPR είναι το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα σε οδηγούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν το καλύτερο σασί, το καλύτερο μοτέρ και τα καλύτερα λάστιχα να ανταγωνιστούν οδηγούς που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να έχουν πάντα το κορυφαίο καρτ. Με το VPR ακόμα και αυτοί οι οδηγοί μπορούν να δουν πόσο κοντά είναι στους κορυφαίους του αθλήματος. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τους οδηγούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν το κορυφαίο καρτ.

Έχεις αγωνιστεί και έχεις διακριθεί σε αγώνες στο εξωτερικό. Χρησιμοποιούσες κάτι ως τηλεμετρία;

Στους αγώνες στο εξωτερικό χρησιμοποιούμε τα δεδομένα που μας γίνει η οθόνη-πολυόργανο που έχουμε στο καρτ. Αυτό μας δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα και τις θερμοκρασίες. Το πλεονέκτημα που μας έδωσε η χρήση του VPR είναι τα πλευρικά G. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού από εκεί μπορείς να δεις σε τι κατάσταση είναι η πίστα από θέμα πρόσφυσης. Η ένδειξη των πλευρικών G σε κάθε στροφή της πίστας μας λέει πολλά για το setup του καρτ και ξέρουμε ακριβώς τι να αλλάξουμε για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Βοηθάει έτσι λοιπόν και τους οδηγούς, αλλά και τους μηχανικούς.

Σε τι ποσοστό θεωρείς ότι έχει εισχωρήσει το VPR στο χώρο του καρτ;

Αυτή τη στιγμή σε μικρό. Στην ουσία είναι πολύ καινούριο. Εγώ από τη μεριά μου προσπαθώ να βοηθήσω όσο πιο πολύ μπορώ, δίνοντας inputs για τον εμπλουτισμό των δεδομένων. Το καλοκαίρι που θα πάω στο Βέλγιο να τρέξω με την DAMS έχω ήδη ενημερώσει την ομάδα ότι θα φέρω το VPR για να δούμε τι διαφορά θα κάνει στους οδηγούς, αλλά και στους μηχανικούς της ομάδας. Σιγά-σιγά θεωρώ ότι θα εισχωρήσει περισσότερο.

Τι μας είπε για το VPR ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ-ΕΠ.Α, Παναγιώτης Ηλιόπουλος:

Το VPR στην ουσία είναι μία αρκετά προηγμένη τηλεμετρία. Το πλεονέκτημά του είναι ότι προσαρμόζεται πολύ εύκολα στο όχημα και καταγράφει συνεχώς τη δυναμική του συμπεριφορά, με υψηλή ακρίβεια. Αυτό βοηθάει τον εκάστοτε οδηγό να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Πιστεύω ότι το VPR είναι μία καλή ιδέα και μία πολύ καλή υλοποίηση.

Πώς βοηθάει έναν οδηγό να εξελιχθεί;

Παρέχοντας πληθώρα δεδομένων για το όχημα ανά πάσα στιγμή και σε τι κατάσταση βρίσκεται η πίστα, μπορεί να καταλάβει τι φταίει στην οδήγησή του και όχι στο αυτοκίνητό του. Οπότε ασχολείται περισσότερο με την οδήγησή του και όχι π.χ. με τον κινητήρα ή τα ελαστικά του.

Έχετε δώσει κάποιες ενδείξεις στην ομάδα για τη βελτίωση του λογισμικού;

Φυσικά. Το έχω χρησιμοποιήσεις στις τελευταίες επισκέψεις μου στην πίστα των Σερρών και ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστο. Επειδή το δοκίμασα με ένα αυτοκίνητο που γνωρίζω πολύ καλά (Ferrari 458 Challenge), όταν οδήγησα σωστά, είχα και πολύ καλά αποτελέσματα στη βαθμολογία. Έκτοτε το χρησιμοποιούμε στο καρτ με το οποίο τρέχει ο γιος μου και έχει βοηθήσει πραγματικά στην οδήγησή του.

 

Αρθρογράφος

 

Mercedes-Maybach S-Class Haute Voiture: Υπέρ συγκλό

Mercedes-Maybach S-Class Haute Voiture: Υπέρ συγκλό

Η Mercedes-Maybach S-Class Haute Voiture κάνει το ντεμπούτο της με στυλ εμπνευσμένο από τη μόδα.